Nanomalzemelerin Yeniden Kristalizasyonu (recrystallisation of nanomaterials)

Nanomalzemelerin yeniden kristalizasyonu, polikristalin katılardaki grain boyutunun, aynı fazdaki grainler arasında substans difüzyonuyla değişmesidir.

Nanomalzemeler oldukça geniş grain sınırlarına sahiptir ve bu durum büyük miktarda serbest enerji oluşmasına yol açar, bu nedenle, nanomalzemelerin yeniden kristallenmesi oldukça şiddetlidir; grain büyümesi oda sıcaklığında bile meydana gelebilir. Doğal (kendiliğinden) tane büyümesi (toplu yeniden kristallenme) kimyasal difüzyonun bir sonucu olarak meydana gelir; yani konsantrasyon gradyanının olmadığı, ancak sıfır olmayan bir kimyasal potansiyel gradyanının bulunduğu kimyasal alandaki difüzyondur. Farklı büyüklükteki grainler arasındaki kimyasal potansiyel farkı, grainlerin toplam enerjisine yüzey enerjisinin katkısından kaynaklanır. Bu enerjinin relatif önemi (büyüklüğü) grainler küçüldükçe daha da büyür; dolayısıyla, diğer koşullar eşit olduğunda, küçük grainler büyük olanlara kıyasla fazla enerjiye sahiptir. Homojen bir polikristalin substansta kandiliğinden grain büyümesinin termodinamik nedeni sistemde toplam enerjinin azalması olduğundan, kolektif yeniden kristallenme prosesinde küçük grainlerin birçoğunun kaybolması nedeniyle büyük grainler büyür. Yeniden kristallenme, aktivasyon enerjisi ile karakterizedir. Nanomalzemelerde yeniden kristalizasyonda ortalama grain boyutu değişimi,

(D – D0)n ~ t

eşitliğiyle verilir; D0 ve D = ilk ve son halde grain çapı, t = süre, n = 1-4

Yeniden kristalleştirme işleminin şiddeti (intensite) göz önüne alındığında, nanomalzemelerin küçük grain boyutunu korumak için sinterleme süresi ve sıcaklığı düşürülmelidir.