Nanoiyonik (nanoionics)

Nanoiyonik, katı hal nanoskala sistemlerde iyon taşınımı ile ilgili spesifik özellikleri, olguları, etkileri ve süreçleri inceleyen bir katı hal kimyası ve fizik dalıdır.

Bir sistemi oluşturan elementlerin boyutlarındaki azalma birkaç etkiye sahiptir.

Birincisi, faz arayüzde atomların oranı önemli derecede artar (arayüz fazda koordinasyon ve elektron durumu kütle ‘bulk’ atomlardan farklıdır). Bu durum difüzyon hızlarının (yüzey difüzyonu dahil) hızla büyümesine ve difüzyon akış hacminde artışa neden olur. Bu değişiklikler, nano-objelerin sorpsiyon özelliklerini ve iyon taşıyıcı faz (elektrolit gibi) ile nano-objeler arasındaki yük taşıyıcıların dağılımını da etkiler.

İkincisi, nanoskala objeler içeren sistemin termodinamik karakteristikleri değişir; sistemde yük taşıyıcıların yeniden-dağılım senaryoları ortaya çıkar.

Üçüncüsü, faz arayüzde enerji seviyelerinin değişimi (distorsiyon) mümkün hale gelir.

Tüm bu etkiler organize nanosistemler-nanokompozitlerin amaçlanmış yönde geliştirilmesinde ve ayrıca hızlı iyon nakli ile biyolojik sistemlerin yapay organizasyonunda kullanılmaktadır. Bu sistemlerde özel transport rotaları (kanalları) bulunabilir. Bunlar nanokompozit bir malzemenin yapay uzamsal organizasyonu sonucunda ve ayrıca, mikro-/nanobölgelerin (sistem komponentleri konsantrasyon gradientli) oluşumuyla ortaya çıkar; süperkapasitörler, etkin kimyasal akım kaynakları, hızlı iyon iletkenler ve iyon kanalları yaratmakta kullanılır.

Bir elektrokimyasal hafıza hücresi prototipi