Nanoindentasyon (nanoindentation)

Nanoindentasyon (nanoçentikleme), nanoskopik malzemelere (ince filmler ve kaplamalar, mikro ve nanoyapılar) uygulanan bir test metodudur; örnek yüzeyi ‘indenter (çentikleyici)’ denilen özel bir parçayla sıkıştırılır. (Bak. İndenter)

İndentasyon porosesinde kullanılan indenter özel şekil, elastik modül, v.s. gibi gibi spesifik mekanik özelliklere sahiptir. Testte uygulanan belirli bir kuvveti takiben temas alanındaki şekil ve boyut değişikliği ya incelenir veya yük-indenter konum eğrisi çizilir. Birinci durumda daha basit indentasyon cihazları yeterlidir; ancak ikinci durumda test edilen malzemeyle ilgil daha fazla bilgi edinilir. Nanoskalada temas şeklinin incelenmesi, bir atomik kuvvet mikroskobu veya taramalı elektron mikroskobunun kullanılmasını gerektirir; bu nedenle, nano-indentasyonda hemen hemen daima yük / penetrasyon eğrisi çizilir.

Numunenin sertliğini ölçmek için, standartlaştırılmış teknikler ve standart indentler kullanır. En yaygın malzeme kuvveti testleri olarak, Vickers sertlik testi, Brinell sertlik testi ve Rockwell sertlik testi sayılabilir.

İndentasyon tekniği kullanılarak elastik modülünü tayin etmek için bir yük / penetrasyon eğrisi çizilmelidir. Boşaltma (unloadind) sırasında eğrinin eğimi, yani uygulanan kuvvetin sıfıra indirgenmesi, malzemenin elastik modülüne bağlıdır. Ancak nanoskalada yüzey etkilerinin artan rolünden dolayı, indentör ucundaki plastik bölgenin ve yapışma kuvvetlerinin etkisinin kapsamlı bir analizi  mümkün değildir.

Bir malzemenin plastik ve akış özelliklerinin indentasyon yoluyla tanımlanması hem yük / penetrasyon eğrisinin oluşturulmasını ve hem de ve bu parametrelerin zaman bağımlılığını ölçmeyi gerektirir.

Nanoindentasyon ekipmanı, yüksek hassasiyetle üretilmeli ve ayarlanmalıdır. Malzeme testleri tamamen izole edilmiş bir ortamda gerçekleştirilir, çünkü en ufak sıcaklık ve atmosferik dalgalanmalar bile test sonuçlarını olumsuz hale getirebilir.


Şekil-1: Nanoskala indentasyon (çentikleme) ve kazıma teknikleriyle malzeme incelemesinde kullanılan nanotarama 3D ünitesi




Şekil-2: Nanoindentasyon şematik; (a) çalışma prensibi diyagramı, (b) yükleme ve boşaltma prosesinin yük-yer değiştirme eğrisi (S: boşaltmanın temas katılığı)