Nanofarmakoloji (nanopharmacology)

Nanofarmakoloji, ilaç taşıyıcı (drug delivery) metotların keşfi ve geliştirilmesinde nanoteknolojinin bir uygulamasıdır.

Tanısal ve terapötik ilaçların etkinliğini arttırmak için nanopartiküllerin kullanılması fikri, nanoskala substansların makrodispers formdaki substanslardan farklı özelliklere sahip olması gerçeğine dayanır. Özellikle, nanomalzemelerin yüksek spesifik yüzey alanı nedeniyle yüzey fenomenleri (adsorpsiyon, desorpsiyon ve adezyon) makromoleküller veya biyolojik cisimlerle olan etkileşimlerinde baskın hale gelir. Sonuç olarak, nanoparçacıklar, düşük konsantrasyonda önemli yan etkiler olmadan yüksek terapötik etkinliğe sahip olabilir. Hem biyojenik (viral parçacıklar, kapsidler) hem de biyojenik olmayan bazı nanoyapılar, bir konteyner halinde düzenlenir; bu durum onları hedeflenen hücrelere veya dokulara terapötik veya teşhis bileşiklerinin (diğer nanoparçacıklar dahil) iletilmesi için çok yararlı hale getirir. Spesifik antibadiler, aptamerler, reseptörler veya spesifik hedefleme ligandları, nanoyapıların hedefli taşınmasını sağlar. Nanopartiküller nükleer magnetik rezonans (magnetik partiküller) görüntülemede, plasmon razonansta (metallerin nanopatikülleri) ve non-biyojenik (kuantum dotlar) ve biyojenik (green fluoresans protein) orijinli flüoresansın tayininde kullanılabilir.

Nano ilaçların farmakokinetiğini, yani absorpsiyonunu, dokularda dağılımını, biyotransformasyonunu ve boşaltımını belirleyen tüm özellikleri tam olarak araştırılmamıştır. Bu konuların sistematik sistematik olarak incelenmesi, tedavi olanaklarını ve olası sağlık risklerini belirlemek için gereklidir.