Nanobilim, Nanoteknoloji (nanoscience, nanotechnology)

Nanobilim: Nanobilim atomik ve moleküler skalada malzemelerin (en az bir boyutu <100 nm) proseslerini inceleyen bilimdir. Bu bilimin amacı bu tip malzemelerin özel fiziksel ve kimyasal özelliklerini anlamak ve üretim, kullanım ve kontrol metodolojilerini tanımlamaktır.

Nanoteknoloji, küçük boyutlardaki yapıların fevkalade özelliklerini kullanılabilir hale getirebilmek için geliştirilmiş yöntemlerle nanometre (atomik/moleküler) skalada yapılardan çeşitli malzemeler, aletler ve makinelerin yapımına olanak veren teknolojilerdir.

Nanoteknoloji mi, Nanoteknolojiler mi? Terim 1959 yılında ilk defa kullanılmaya başlandığında tekildi. Ancak birkaç yıl sonra bilim ve teknolojik gelişmeler, güvenlik, etik ve sosyal alanlarda uygulamalara yönelik çalışmalar nanoteknolojinin tek bir teknoloji olamayacağını, nanosaklada pek çok malzeme veya maddenin yer alabildiği genel bir teknolojiler kavramı olması gerektiğini gösterdi.

Nanobilimden Nanoteknolojiye: Nanobilim bir ‘disiplinler-arası bilim’dir; yani, çok sayıda disiplini (kimya, fizik, biyoloji, biyoyokimya, mühendislik, v.s. gibi) kapsar (Şekil-1). Nanobilimin ‘nesnel’ cihazlara uygulanması nanoteknolojinin kapsamına girer. Nanoteknoloji nanoskalada çeşitli malzeme, yapı, komponenet, cihaz ve sistemler oluşturmak için atom ve moleküllerin manüplasyonu kontrolü ve integrasyonuna dayanır.

Nanoteknoloji, nanobilimin özellikle endüstriyel ve ticari objelere uygulanmasıdır; yani, yatay-yakınsak teknolojilerdir (Şekil-2). Tipik bir örnek DNA silikon çiplerdir; bunlar, yatıiletken bilim (inorganik kimya) ve biyoloji (tıp endüstrisi) alnalarında yaygın olarak kullanılan elemanlardır.



 Şekil-1: Nanobilim yatay-integre disiplilerarası bir bilimdir; tüm dikey bilimler ve mühendislik disiplinleri kapsar (http://bit.ly/1Vssocs)




Şekil-2: Nanoteknoloji, tüm dikey endüstriyel sektörleri kapsayan yatay-yakınsak teknolojilerdir (grafikteki yükseklikler sektörde nanoteknoloji etkisini gösterir)