Mössbauer Spektroskopi (Mössbauer spectroscopy)

Mössbauer spektroskopi, kondens maddenin (çoğunlukla katılar), katı cisimlerde mikro- ve nano boyutlu objelerin (çekirdekler, iyonlar, kimyasal ve biyolojik sistemler, v.s.) fiziksel ve kimyasal özelliklerini incelemek üzere tasarlanmış olan Mössbauer etkisine dayalı metotlar grubudur.

Mössbauer spektroskopisi yöntemi, Mössbauer geçiş enerjisine eşit enerjili durumda monokromatik gamma (g) kuantumunun geri-tepmesiz rezonant absorpsiyonunun etkisine dayanır. Bu yöntemi uygulamak için genellikle radyoaktif izotoplar kullanılır, örneğin, radyoaktif izotop 57Co kuantum emisyonuyla 57Fe'ye dönüştürülür (Şekil-1).

Mossbauer spektroskopisinde farklı substanslar bir radyasyon kaynağı ve absorber olarak kullanıldığından, nükleer geçiş enerjisi Eg kaynak ¹ Eg absorp.’dir; sonuç olarak, rezonant absorpsiyon meydana gelmez.

Rezonansı sağlamak için g-quanta kaynağı absorbere göre belirli bir hızda (v) hareket ettirilir ve, bu nedenle, kaynağın nükleer geçiş enerjisi Eg kaynak değişir (*Doppler etkisi meydana gelir); Eg kaynak = Eg absorp. olduğunda g kuanta çekirdek tarafından absorplanır ve nükleer gama rezonanas meydana gelir. Mössbauer spektroskopide, I Eg kaynak - Eg absorp. I enerji farkı gözlenir; (uygun hızlarda, saniyede bir mm gibi) ve kaydedilir. (*Doppler etkisi, dalga kaynağının ve/veya alıcının hareketlerinden dolayı algılanan titreşim frekansındaki değişimdir)

Mössbauer spektrumu, g-ışınları absorpsiyon şiddetinin v'ye bağımlılığını gösterir. g-ışını şiddetinin kantitatif ölçümü, kesin olarak tanımlanmış bir zaman periyodunda üretilen elektriksel pusların sayısıdır.
İki tip Mössbauer spektroskopisi vardır: absorpsiyon ve emisyon spektroskopisi. Absorbsiyon spektroskopisinde incelenen malzeme bir g -quanta absorplayıcıdır ve Mössbauer spektrumunun elde edilebilmesi için numunede, topam atomlarının yüzde birkaçı kadar Mössbauer atomları bulunması gerekir; örneğin, doğal demirdeki 57Fe izotopu %2.17 olduğundan, bu metot için yeterlidir.

Mössbauer emisyon spektroskopisi ve Mössbauer absorpsiyon spektroskopisi arasındaki fark, araştırma konusu olan substanslardır; bunlar, radyoaktif çekirdekler içerirler, nükleer reaksiyonlar ve bunu müteakip g geçişleri yoluyla, rezonant g-kuantumu yayan uyarılmış bir çekirdek oluştururlar. Yayılan g-kuantumun enerji spektrumu Mössbauer spektrometresiyle analiz edilir, burada absorber, temel halde kalan ve tek bir absorpsiyon hattına sahip olan rezonant çekirdeği içerir.

Mössbauer spektroskopisi demir içeren nanopartiküllerin yapısını incelemek için kullanılan temel yöntemlerden biridir. Demir doplamasıyla, birçok diğer nanoyapılı malzemelerin incelenmesi ve bazı nanoskala prosesler kolaylaştırlır (örneğin, nanopartiküllerin yüzeyindeki yabancı maddelerin çıkarılması, nanopartikül oluşum kinetiği v.s. gibi).

Şekil-2’de basitleştirilmiş bir Mössbauer spektrometresi düzeneği verilmiştir. Mekanik veya elektrodinamik bir cihaz kuantum kaynağını çalıştırır ve absorber üzerine belirli bir hızda (v) salınım yapar. Dedektör, absorber içinden geçen g-kuantanın şiddetinin osilasyon hızıyla ilişkisini ölçer.

MB spektrumları için koşullar:

·         Nükleer geçiş enerjisi g-ışını fotonu verecek kadar büyük olmalıdır (ancak geri tepme etkisine neden olacak kadar büyük değil)
·         g-ışını fotonunun enerjisi 10-150 keV aralığında olmalıdır

·         Nükleer bozunumun büyük bir kısmı g radyasyon emisyonuyla yapılmalıdır



Şekil-1: 57FE Mössbauer rezonans nükleer bozunum şeması




Şekil-2: Bir Mössbauer spektrometresi basit şematik görünümü