Mössbauer Etkisi (Mössbauer effect)

(Rudolf Mössbauer, 1958)

Mössbauer etkisi, geritepme enerji kayıpları olmaksızın atom çekirdeği tarafından gama-kuantum rezonans absorpsiyonunun bir etkisidir.

Atom çekirdekler temel halde ve uyarılmış hallerde olabilir. Çekirdeğin bir halden diğerine geçişi kısadalga bir gama ışınının absorpsiyonu veya emisyonuyla (Şekil-a) meydana gelir. Gama ışını enerjisi, atomik çekirdeğin temel ve uyarımış halleri arasındaki fark (ET), nükleer geritepme enerjisi (R ~ 10-1 eV serbest atomlar için) ve Doppler şift (D)’den tayin edilir:

Eemisyon = ET - R ± D (kaynağın emitlediği gama kuantum enerjisi)

Eabsorp. = ET + R ± D (örneğin absorbladığı gama quantum enerjisi)

Temel haldeki çekirdek, uyarılmış çekirdek tarafından emitlenen gama ışınını absaorbladığında rezonans koşulu oluşur.

Eemisyon ≈ Eabsorp.

Grafik olarak, bu durum emitlenen ve absorplanan kuantumun enerji dağılım eğrilerinin örtüşen alanları ile gösterilebilir (Şekil-b). Rezonans prosesinin olasılığı, emitleyen çekirdek ve absorplayan çekirdek rijid bir kristal latiste sabitlendiğinde, yükselir. Bu durumda, foton absorplandığında geritepme enerjisi, kristal kafesin titreşim enerjisine dönüşür; diğer bir deyişle tüm katı geritepmeyi alır; katı ağırlığı tek bir atomun ağırlığından çok daha büyük olduğundan geritepme enerjisi önemsiz derecede küçük olur (R ~ 10-4 eV).

Rezonans etkisi, kararlı izotopların çekirdekleri (yaklaşık 80'dir) durumunda, normal olarak sadece katılarda görülür; bunlardan en çok kullanılanlar Fe57 ve Sn119 dur. Mössbauer etkisinin olasılığı ve sıcaklığa bağımlılığı ölçülerek, katılarda atomik etkileşimler ve latis titreşimleri hakkında bilgi edinilebilir. Bu nedenle katıların analizinde Mössbauer etkisi yaygın olarak kullnılan bir metottur.



(a) Gama kuantum rezonant absorbsiyon şeması, (b) emitlenen ve aabsorplanan gama kuanta enerji dağılımı