Moleküliçi Etkileşimler (intramolecular interaction)

Moleküliçi (intramoleküler) etkileşim kuvveti moleküldeki iki atomun elektronegatiflik derecesine göre değişir.

İntramoleküler çekim kuvvetleri türleri:

1. İyonik bağ: Bu bağ, atomlar arasında valans elektronunun (veya elektronların) tam olarak transferiyle oluşur. İki karşıt yüklü iyon üreten bir kimyasal bağ türüdür. İyonik bağlarda metal, pozitif yüklü bir katyon haline gelinceye kadar elektron kaybederken, nonmetal bu elektronları yakalar ve negatif yüklü bir anyon haline gelir. (Şekil-1)

2. Kovalent bağ: Bu bağ, benzer elektronegatifliklere sahip olan atomlar arasında oluşur. İki atom da elektronlara benzer ilgiye (afinite) sahip olduğundan okted konfigürasyonu gerçekleştirmek ve daha kararlı hale gelmek için elektronları paylaşırlar. Kovalent olmayan (nonkovalent) bir bağ, aynı atomlar arasında, veya çok benzer elektronegatifliklere sahip atomlar arasında oluşur; bağlanmış atomlar arasındaki elektronegatiflik farkı 0.5'den düşüktür. (Şekil-2a). Polar bir bağ, biraz farklı elektronegatiflikteki atomlar elektronları paylaştığında oluşur. Bağlanmış atomlar arasındaki elektronegatiflik farkı 0.5 ila 1.9 arasındadır. Örneğin, hidrojen klorür (HCl), sudaki O-H bağları, ve hidrojen flüorür (HF) gibi. (Şekil-2b)

3. Metalik bağlanma: Bu tip kovalent bağlanma metal atomları arasında meydana gelir; valens elektronlar latis boyunca hareketlidir. Bu bağ hareketli elektronların (elektron denizi denir) ve sabit pozitif yüklü metal iyonlarının etkileşimleriyle oluşur. Metalik bağlar, altın veya alüminyum gibi saf elementel metaller, ve pirinç veya bronz gibi alaşımlarda bulunur. (Şekil-3)

Metallerde serbestçe hareket eden elektronlar, metallere yansıtma ve etkili bir şekilde ısı ve elektrik iletme yeteneklerini kazandırır.




Şekil-1: Na ve Cl arasındaki iyonik bağ oluşumu




Şekil-2: (a) İki Cl molekülü arasında kovalent bağ oluşumu, (b) H ve Cl arasında polar kovalent bağ oluşumu




Şekil-3:Metalde, pozitif yüklü atomların ve hareketli valens elektronları