Moleküler Tanıma (molecular recognition)

Moleküler tanıma, kovalent olmayan bağlarla iki veya daha fazla molekül arasındaki spesifik etkileşimdir.

Moleküler tanıma, *supramoleküler kimyanın temel kavramlarından biridir. Seçici niteliği ile nonspesifik moleküler etkileşimden ayırt edilir. Moleküler tanıma terimi, hidrojen bağı, metal koordinasyonu, hidrofobik kuvvetler, van der Waals kuvvetleri, pi-pi etkileşimleri, elektro-statik ve / veya elektromagnetik etkiler gibi nonkovalent bağlar yoluyla iki veya daha fazla molekül arasındaki spesifik etkileşimi ifade eder. Moleküler tanımaya dahil olan ev sahibi (reseptör, ‘konakçı’) ve konuk (ligand, ‘konuk’) moleküller, ‘moleküler tamamlayıcılık’ sergiler. (*Supramoleküler kimya, supramoleküler yapıların incelenmesine odaklanan, moleküler montajlar ve moleküllerarası bağlar kimyasıdır.)

Moleküler tanıma, bilginin depolanmasını (moleküler seviyede) ve okumayı (süper molekül seviyesinde) içerir; bu nedenle biyolojik sistemlerde önemli bir rol oynar. Antikorlar ve enzimler için bağlanmanın seçiciliği, spesifik amino asit sekansı ve bir proteinin aktif merkezindeki aminoasit kalıntılarının mekânsal düzenlenmesiyle, ve DNA ve RNA için spesifik nükleotid dizisiyle tanımlanır. Modern kimya ve moleküler biyoloji yöntemleriyle, belirli substanslara oldukça seçici olarak bağlanabilen oligopeptit ve oligonükleotid dizileri (aptamerler) yaratılabilmektedir.

Moleküler tanıma, bazı nanoyapıların self-montaj yeteneğinin temelini oluşturur. Örneğin, tamamlayıcı nükleotid bazların eşleştirilmesi, DNA fragmanlara dayanan nanoyapılar oluşturmada kullanılır.



Bir moleküler tanıma örneği; L-tyrosinden, chiral evsahibi ve  asetil-L-alaninamidler konuk molekül arasındaki etkileşimler