Moleküler Elekler, Moleküler Elek Etkisi (molecular sieves, molecular sieve effect)

Moleküler Elekler

Moleküler elekler (zeolite-benzeri malzemeler), moleküllerinin boyut ve şekillerine bağlı olarak bir komponentin bileşenlerini ayırmaya yarayan, normalde 0.2-2 nm arasında değişen düzenli bir gözenek sistemi içeren malzemelerdir.

Moleküler elekler, farklı kompozisyon ve yapılarada, moleküllerin boyutlarına eşdeğer gözenek boyutlara sahip, gözenekli malzemelerdir. Tipik moleküler elekler arasında, bazı metalosilikatlar (zeolitler dahil), aluminofosfatlar, karbon malzemeler, metal-organik çerçeveleri v.s. ayılabilir. Moleküler elekler öncelikle seçici sorbentler ve katalizörler olarak kullanılır.

Moleküler Elek Etkisi

Moleküler elek etkisi, farklı boyutlarda moleküller için, gözenekli malzemelerin iç boşluklarının çeşitli fonksiyonlarını kapsayan etkidir.

Moleküler elek etkisi, gözenek boyutu, moleküler boyutla kıyaslanabilir seviyedeki gözenekli malzemelerde (zeolitler, zeolit benzeri malzemeler, aktif karbonlar v.s.) gözlenir. (hücre membranlarında -ör. vasküler endotel dokularında glikokaliz- olduğu gibi.) Birkaç tip moleküler elek etkisi vardır. Moleküler elek gözenekleri içerisindeki difüzyon hızı, farklı boyuttaki moleküller için farklıysa seçici kütle transferi meydana gelir. Moleküler elek etkisi için bir başka örnek, form seçiciliğidir; sadece geçiş hali boyutu gözenek boyutundan daha küçük olan moleküller, kimyasal reaksiyonlarla gözenekler içinde oluşabilir. Bir dizi seçici adsorpsiyon prosesi, katalizleme, membran ayırma v.s., moleküler elek etkisine dayanır.




Bir zeolitin yapısı; Zeolit, moleküler elek gibi davranır; yapıdaki boşluklardan sadece düz-zincirli moleküller geçebilir