Moleküler Baskı (molecular imprinting)

Moleküler baskı, fonksiyonal monomerlerin polimerlerleşmesiyle ‘moleküler baskılar’ yaratmak için uygulanan bir tekniktir; ortamda, özel olarak enjekte edilen hedef şablon molekülleri bulunur.

Analitik amaçlarla kullanılan sorbent malzemelerin en önemli özelliklerinden biri, yüksek seçiciliğidir. Genel olarak bu seçicilik, bazı maddeleri seçimli olarak tutan (sorpsiyon) fonksiyonel grupların bir polimerde gelişmesi yoluyla veya, immünosurbentler için, polimere antikor injeksiyonuyla sağlanır. Ancak, bu tür polimerlerin sentezi çok pahalıdır ve bazı durumlarda, hedef maddenin etkili sorpsiyonu sağlayan uygun bir fonksiyonel grup veya antikor seçimi imkansızdır. Etkili bir çözüm, hedef sorbata nano-seviyesinde ‘yapısal ayarlama’ yapabilen (polimer sistemlere dayanan) yüksek seçicilikte sorbentler geliştirmektir..Moleküler baskı tekniğiyle elde edilen ‘moleküler imprintler’ içeren polimerler bu tür sistemledir.

‘Moleküler imprintler’ içeren polimerler oluşturma üç aşamalı bir prosestir.

Birinci aşamada, bir monomer ve moleküler şablon (templat), uygun bir solventte polimerleşinceye kadar karıştırılır. Ön-organizasyon denilen bu aşamada, kararlı monomer ve templat substans moleküllerin ön-polimerizasyon kombinasyonu oluşur; buradaki olay, fonksiyonel monomer moleküllerinin düzenlenmesi ve şablon moleküllerine bağlanmasıdır.

İkinci aşama, ön-polimerleşmiş kombinasyonun polimerizasyonudur (veya polikondensasyonu); fazla miktarda bağlayıcılarla yapılan bu prosesle, çapraz-bağlı, rijid yapılı polimer meydana gelir.

Üçüncü aşamada, polimer ufalanır ve istenilen boyutlar elenerek alınır, sonra polimer ağ yapıdan moleküler şablon uzaklaştırılır. Bu proses, malzemede oyukların (boşluklar, gözenekleri) oluşumunu sağlar. Bu oyuklar, teorik olarak hedef şablon molekülleri veya eşdeğer yapıdaki bileşiklerle spesifik tamamlayıcı etkileşimler yapabilen üç boyutlu baskılardır. Tamamlayıcılık, şekil ve boyut bakımından bir baskının şablon ile uyumluluğu ve, tamamlayıcı fonksiyonel grupların bir şablon molekülünün fonksiyonel gruplarıyla etkileşime girebilme yeteneğidir. Bu nedenle, moleküler-baskı polimerlerin tanıma yeteneği, imprint (baskı) şekillerine ve bu imprintleri içeren spesifik fonksiyonel grupların şablon moleküllerine uyumuna dayanır.

Monomer molekülleri ve şablon arasındaki bağ türüne (kovalent veya kovalent olmayan) bağlı olarak, baskı prosesi kovalent veya nonkovalent olabilir.




Şekil: Moleküler baskı sentezi; (a) geleneksel metot sentezi, (b) katı-hal sentezi