Moleküler Anahtar (molecular switch)

Moleküler anahtar, iki veya daha fazla kararlı halde bulunabilen bir moleküldür; molekül ısı, ışık, pH değişikliği, kimyasallara maruz kalma, magnetik veya elektrik alanları gibi dış etkenlere bağlı olarak haller arasında tersinir geçiş (geri dönüşümlü şift) yapabilir.

Bir molekül anahtarın halleri arasındaki bir şift, geometrik, elektronik, optik, elektrik ve diğer özellikleri de dahil olmak üzere, özelliklerinde ani bir değişime neden olur. Bir moleküler anahtarın en iyi örneği, bir ortamın pH'sının değiştirilmesiyle rengini tersinir olarak değiştiren bir pH indikatörüdür. Fotokromik indikatörler, cis-trans izomerizasyon veya çevrim açma/kapama gibi, tersinir bir fotokimyasal reaksiyonu içerir (Şekil 1). 

Bu reaksiyonların çoğu, ısıtmaya tepki olarak ortaya çıkabilir; örneğin, fragmanlarından biri azobenzen olan moleküller, ısıtıldığında şeklini hızla değiştirebilir (Şekil 2). Dış etkilerin altındaki bir moleküler anahtarın özelliklerinde meydana gelen herhangi bir değişiklik optik, elektriksel, biyolojik v.s,. bir sinyal ile işaretlenir. Bu etkiden dolayı, moleküler anahtarlar nanoelektronik cihazların bileşenleri olarak kullanılabilir.



Şekil-1: Bir fotokromik anahtarda çevrimin reversibil (geri dönüşümlü) açılma ve kapanması



Şekil-2: Isı ve ışığa tutulan azobenzenin cis-trans izomerizasyonu