Miller İndisleri (Miller indices)

Miller indisleri, bir kristal latisin atomik düzlemlerinin düzenlenişini açıklayan indislerdir. Miller indisleri tayin etme prosedüründe izlenen yol:

·         Kristal düzleminin koordinat eksenleriyle kesişme noktaları bulunur
·         Sonuç latis sabitleri a, b, c birimlerine çevrilir         
·          Bu sayıların ters değerleri alınır ve en küçük tam sayı katlarına getirilir
      
Parantez içindeki (hkl) sonuç, kristal levhanın miller indislerini gösterir.

Konu bir örnekle açıklanabilir. Şekil-a’da görülen düzlem, eksenleri 1, 2, 3 koordinatlı noktalarda kessin. 1, 2, 3 değerlerinin tersleri 1, ½ ve 1/3 tür ve bu üç değerin aynı orandaki en küçük tam sayıları 6(1), 6(1/2), 6(1/3), yani 6, 3 ve 2 dir; bu düzlemin miller indisleri (632) olarak verilir. Bir düzlem bir eksene paralel olduğunda, bu eksenle kesişme noktası sonsuza eşit kabul edilir ve ilgili indis sıfıra eşittir. Düzlem ekseni negatif bölgede kesiyorsa, ilgili indis negatif olacaktır; Bunu belirtmek için dizinin yanında eksi işareti bulunur (¯hkl). Örnek olarak, Şekil-b’de, bir kübik kristalin önemli bazı düzlemlerinin miller indisleri gösterilmiştir.




Şekil-a: Gölgeli düzlemler a, b, c eksenlerini 1a, 2b, 3c noktalarında keser; bu düzlemin miller indisleri (632) dir, (b) bir kübik kristalin bazı kritik düzlemlerinin miller indisleri