Mikroskopi (microscopy)

Mikroskopi, bir küçük nesnelerin büyütülmüş görüntüsünü elde etmek için mikroskopların (çeşitli) kullanıldığı bir tekniktir.

Üç büyük mikroskopi dalı vardır; optik mikroskopi, elektron mikroskopi ve taramalı prob mikroskopi.

Optik ve elektron mikroskobu, bir numune ile etkileşen elektromagnetik radyasyonun veya elektron demetlerinin kırınımı, yansıması veya kırılması, bunu takiben bir görüntü yaratmak için bu radyasyonun toplanmasını kapsar. Bu proses test örneğinin geniş-alan ışınlandırılmasıyla (standart ışık mikroskopide ve transmisyon elektron mikroskopide), veya örnek üzerinde ince bir demet taramasıyla (konfokal lazer taramalı mikroskopi ve taramalı elektron mikroskopi gibi) yapılabilir.

Taramalı prob mikroskopide, bir probla örneğin yüzeyi taranarak örnek yüzeyinin görüntüsü yaratılır. Görüntü, probun mekanik hareketiyle numunenin raster taranması ve prob-yüzey etkileşiminin prob pozisyonunun (koordinatları) bir fonksiyonu olarak kaydedilmesi ile elde edilir.

Taramalı prob mikroskopla ayırt edilebilen en küçük obje boyutu, enstrümanın rezolusyonuna (çözünürlük) ve radyasyonun dalga boyuna bağlıdır. Rezolusyon ışın demetinin minimum boyutuna ve örnek yüzeyiyle etkileşimine göre değişir.


Mikroskopi Tipi
Sınırlayıcı Çözünürlük
Geleneksel optik mikroskopi
~500 nm
Fluoresans mikroskopi
~200 nm
Transmisyon elektron mikroskopi
0.05 nm’ye (tek atomlar)
Taramalı elektron mikroskopi
1 nm’ye
Düşük enerji elektron mikroskopi
1 nm’ye
Atomik kuvvet mikroskopi
0.2 nm’ye (tek atomlar)
Taramalı tünelleme mikroskopi
0.2 nm’ye (tek atomlar)
Alan iyon mikroskopi
0.2 nm’ye (tek atomlar)
Alan emisyon mikroskopi
0.2 nm’ye (tek atomlar)

(Bak. Elektron Mikroskopi, Elektron Mikroskopi Tomografi, İki-foton Mikroskopi, Konfokal Mikroskopi, Prob Mikroskopi, Refleksiyon Elektron Mikroskopi, Taramalı Prob Mikroskopi, Taramalı Yakın Alan Optik Mikroskopi, Toplam İç Yansıtmalı Fluoresan Mikroskopi, ve tablodaki mikroskopi türleri)