Mikroelektromekanik Sistemler; Biyomedikal (biomedical microelectromechanical systems)

Biyomedikal mikroelektromekanik sistemler, mikroakışkanlar ve moleküler tanıma teknolojilerini kullanan entegre mikroelektronik ve mikromekanik bileşenlere sahip ve 20-1000 mikron boyutlarında, biyomedikal teşhis ve tedavi cihazlarıdır.

Başlangıçta, MEMS, entegre devre üretim teknikleri (bir silikon çip üzerine moleküler tabakaların biriktirilmesi, fotolitografi, aşındırma, v.s.) kullanılarak üretildi. Daha sonra mikroakışkanlara ve moleküler tanıma teknolojilerine (antijen-antikor etkileşimi, DNA hibridizasyonu, v.s.’ye) dayanan MEMS geliştirildi. Bu sistemler biyolojik MEMS olarak adlandırıldı. 

BioMEMS tabanlı implantlar, biyosensörler yardımıyla bir organizmanın iç ortamını izlemek için kullanılır ve gereken dozlarda ilaç veya hormon salabilir; örneğin. kandaki glikoz konsantrasyonu arttıkça insülin enjekte eder. İmplant edilebilir bioMEMS, dış cihazlarla arayüz oluşturmak için kablosuz iletişim sistemleri ile kurulabilir. Gastrointestinal sistemin gerçek zamanlı görüntülerini aktarabilen, doku biyopsisi işlemleri gerçekleştiren ve bir radyo sinyaline yanıt olarak ilaçları enjekte edebilen entegre bir optik sistemi olan cihazlar geliştirilmiştir. BioMEMS uygulamaları arasında moleküler teşhis ve tedavi, biyoimplantlar, çevre izleme ve biyolojik koruma bulunur.




Biyo-MEMS, bir çip üzerinde laboratuvar, μTAS alanlarının bazı yönlerini özetleyen bir Venn şeması