Mikroelektromekanik Sistemler (microelectromechanical systems)

Mikro-elektro-mekanik sistemler (MEMS), mikroelektronik ve mikromekanik bileşenlerden oluşan teknolojiler ve cihazlardır.

Mikroelektromekanik sistemler, mekanik elementler, sensörler, aktuatörler ve elektronik bileşenler içeren yarıiletken (genellikle silikon) bir substrat üzerine monte edilmiş entegre cihazlardır. Mikromekanik elementlerin (sistem bileşenleri) boyutları tipik olarak 1-100 mikron arasında, MEMS entegre devreleri kristalleri 20 mikrometreden bir milimetreye kadar değişebilir.

Mikroelektromekanik sistemler, ince film biriktirme, litografik paternleme, oymabaskı (etching) gibi standart proseslere dayanan CMOS*, BiCMOS** gibi yarıiletken üretim teknolojileri kullanılarak üretilmektedir. (* CMOS: complimentary metal-oxide-semiconductor transistor, BiCMOS**: bipolar complimentary MOS-transistor) MEMS'in mekanik ve elektromekanik bileşenlerini üretmek için uygun mikroişleme prosesleri kullanılır. Bu prosesler, bir silikon substratın elementlerinin seçici şekilde oyulmasına veya yeni yapısal tabakaların ilave edilmesine izin verir.

Yarıiletken elektronikler ve mikrometrik yöntemlerle üretilmiş mekanik elementlerin kombinasyonuyla hazırlanan MEMS’le, bir çip üzerinde tam işlevli bir laboratuvar geliştirilebilir. Mikroişlemcilerin hesaplama gücü, entegre mikrosensörlerle çevrenin algılanması ve entegre mikroaktuatörler ile çevreye müdahale etme yeteneğiyle zenginleştirilmiştir. MEMS sistemin "gözleri" ve "elleri" haline gelirken, sistemin çevreye ait çeşitli parametreleri algılayıp kontrol edebilmesini sağlayan mikroelektronik entegre devre "beyin" olarak hizmet eder. Sistemin mikrosensörleri mekanik, sıcaklık, biyolojik, kimyasal, optik ve magnetik parametreleri ölçerek farklı çevresel verileri toplayabilir; mikroişlemciler elde edilen verileri işler ve hareket, konumlandırma, stabilizasyon, filtreleme ve diğer süreçleri kontrol eden mikroaktuatörler kullanarak bu parametrelere yanıt vermek için karar verme algoritmasına girerler.

MEMS cihazlarının üretimi, nispeten düşük bir maliyetle, küçük bir yarıiletken çip üzerinde son derece karmaşıklık, işlevsel kabiliyetler ve güvenilirlik ile karakterize edilen sistemlerin uygulanmasını sağlayan mikro elektroniklerden türetilen çoklu işlem yöntemlerinin uygulanmasını kapsar.

MEMS teknolojiler, giderek daha küçük boyutlu komponentlerin üretilebilmesine olanak sağladığından, bugün çok çeşitli cihazların imalatı için kullanılmaktadırlar. En yaygın cihazlara tipik bazı örnekler:

1. Akselerometreler; otomotiv endüstrisinde hava yastığı sensörlerinde kullanılan hızlanmayı ölçen cihazlar.

2. Digital mikroayna cihazı (micromirror device-DMD); bir mikroayna dizisinden oluşan optik bir modülatördür. DMD, arka arkaya kendi mikroaynalarını AÇIK ve KAPALI hale getirerek ve gelen ışığı optik projeksiyon sistemine (AÇIK) veya absorbere (KAPALI) yansıtan bir görüntü oluşturur.

3. Mikrokapiler cihazlar; belirli miktarda substansın hassas olarak verilmesi için mikrokanallı silikon çiplerdir. Bu cihazlar, mürekkep püskürtmeli yazıcılarda kağıda mürekkep püskürtmek için, veya bir glikoz sensörü ve bir insülin dispenserden oluşan entegre bir tıbbi mikrocihazda kullanılabilir..



Şekil: MEMS-bazlı bazı malzemeler: (a) hareketli mikrodişliler, (b) mikrodinamometre, (c) mikroktuatör; (d) işletme dişlisi, (e) optik şalter,  (f) mikrotransmisyon sistem, (g) silikon mikroayna, (h) ışık kesici, (i) üç-silindirli buhar motoru