Mikrodalga Spektroskopi (microwave spectroscopy)

Mikrodalga spektroskopi, rotasyon enerji seviyeleri arasındaki geçişlerden kaynaklanan mikrodalga spektrumu ile moleküllerin geometrik yapısını belirlemede kullanılan bir tekniktir. Her mikrodalga spektrum, moleküler bir ‘parmak izi’ gibidir; karmaşık spektral ortamlarda molekülleri benzersiz şekilde tanımlarlar.

Mikrodalga spektroskopi, madde ve elektromagnetik ışının, spektrumun mikrodalga bölgesinde etkileşiminin incelendiği bir tekniktir. Mikrodalga rotasyonal spektroskopide, gaz fazdaki moleküllerin rotasyonal geçiş enerjileri mikrodalga kullanılarak ölçülür. Bunu, moleküllerin elektrik dipol momentinin, uyarılmış mikrodalga fotonunun elektromagnetik alanı ile etkileşimi yoluyla gerçekleştirir.

Moleküllerin rotasyonal frekansları genellikle mikrodalga bölgesindedir; mikrodalga spektroskopi dönen (rotating) moleküllerin, eylemsizlik momentleri, spin-rotasyon kapling mekanizmaları ve diğer fiziksel özellikleriyle ilgili çok önemli bilgiler verir.

Mikrodalga spektroskopi yöntemi ile ana eksenlere göre atalet (eylemsizlik) momentleri ve dipol momenti gibi molekül parametrelerinin saptanmasında, genellikle 10-40 GHz (frekans) aralığındaki elektromagnetik radyasyon absorpsiyon spektrumlar kulanılır; moleküllerin bir rotasyon enerji seviyesinden diğerine geçişleriyle spektrumların bant yapısı oluşur.

Mikrodalga spektroskopisi metodu nispeten basit moleküller için çok doğrudur, ancak moleküler ağırlık arttıkça, yöntemin doğruluğu titreşim-dönme etkileşiminden etkilenmeye başlar. Bu yöntemle, pekçok iki, üç ve dört atomlu molekülünün geometrik parametreleri yüksek doğrulukla belirlenebilir ve gibi ilginç etkileri incelenebilir. Mikrodalga spektroskopisi metodu sadece gaz fazındaki maddeler üzerinde çalışmak için kullanılır, polar olmayan moleküller için uygun değildir.

Mikrodalga spektroskopistleri, operasyonu hızla gerçekleştirebilen bilgisayarların devreye alınmasından sonra Fourier dönüşümü tekniklerini kullanmaya başladılar. Balle-Flygare ‘Fourier dönüşümlü mikrodalga spektrometresi (FTMW)’ Şekilde şematik olarak gösterilmiştir. Anten, mikrodalga uyarılma pulsunun girişini ve moleküler emisyonun tayinini sağlar. Gaz örneğinin girişi için pulslu bir meme kullanılır. İki içbükey alüminyum ayna, mikrodalga uyarılma pulsuyla rezonansa ayarlanabilen bir boşluk (Fabry–Perot cavity) içerir.




Balle-Flygare Fourier transform mikrodalga spektrometrenin konfigürasyonu