Metamalzeme (metamaterial)

(W. E. Kock, ilk 1940, Rodger Walser, 1990’lar sonu)

Metamalzemeler, yapay olarak hazırlanan kompozit malzemelerdir. Elektromagnetik özellikleri içerdiği komponentlerin özelliklerinden önemli derecede farklıdır; komponentlerin (halka, rulu, tel, v.s.) özel yapıları ve düzenlemeleri tarafından belirlenir.

Metamalzemeler ayrı bir malzeme sınıfınıdır; çünkü özellikleri, özel bir şekilde düzenlenmiş bileşenlerin yapısına bağlıdır ve bu bileşenlerin özelliklerinden büyük ölçüde farklı olabilir. Bu tür metamalzemeler, örneğin, izotropik bileşenlerden oluşan sentetik dikroik malzemeler şekil anizotropisine neden olur. Geçirgenlik ve magnetik duyarlılığı önemli derecede yüksek metamalzemeler, ve nonlineer etkilerin veriminin, geleneksel malzemelerle kıyasla birçok kat yükseldiği metamalzemeler vardır. Örneğin, dev Raman saçılmanın verimi, uyarılmış Raman saçılmaya göre 106 kat yükelebilir; Ikinci ve üçüncü harmonik nesillerin etkinliği büyüklük sırasına göre artar.

Bileşenlerin yapısını kontrol etme olasılığı, özelliklerini tasarımında yeni bir serbestlik derecesi sağlamasına rağmen, gerçek devrim, doğal malzemelerde bulunmayan özelliklere sahip metamalzemelerin yaratılmasıdır; ‘metamalzemeler’ terimi, çoğunlukla bu tür malzemeleri belirtmek için kullanılır. Metamalzemelerin bilinen en iyi sınıfı, elektrik geçirgenlik (pemittivite, dielektrik sabiti) ve magnetik geçirgenliği (permabilite) eşzamanlı negatif olan negatif refraktif indeksli metamalzemeleri içerir. Eşzamanlı negatif permittivite ve geçirgenliğe sahip substansların varlığı (teorik olarak) V.G. Veselago tarafından 1967'de yayımlandı. Yazar tarafından gösterildiği gibi bu maddeler, refraktif indeksin (kırılma indisi) negatif değerleriyle karakterize edilir ve optik özelliklerinin birçoğu geleneksel malzemelerinkinden önemli ölçüde farklıdır. Bu tür özelliklere sahip doğal malzemeler henüz keşfedilmemiştir. 1999'da elektromagnetik dalgaların radyofrekans aralığında negatif kırılma indisine sahip deneysel bir madde oluşturuldu. 

Günümüzde, optik dalga boylarında negatif kırma indisine sahip metamalzemelerin araştırılması ve geliştirilmesi için büyük gayretler sarfedilmektedir. Optik dalgaboylarında, eşanlı negatif permitivite ve permeabiliteya sahip tüm yapay olarak yaratılmış malzemeler, metal ve dielektrik bileşenler içeren kompozitlerdir.

Çok umut verici bir metamalzemeler sınıfı, fotonik kristaller, özellikle de rezonant fotonik kristallerle oluşturulur.




Geleneksel malzeme ve matamalzemenin iki ortamın arayüzündeki yansıma ve kırılmalarını gösteren tipik iki şematik çizim