Matris İzolasyon (matrix isolation)

Matris izolasyon, aktif partiküllerin birbirleriyle ve çevreyle olan etkileşimlerini engellemek amacıyla, inert bir matris içine konulmasında veya böyle bir matrisle kapanlanmasında kullanılan kimyasal ve fiziksel deneysel bir tekniktir.

Moleküllerin matris izolasyonu kimyasal partiküllerin yapısını ve reaktivitesini incelemek için etkili bir deneysel teknik olarak tasarlanmıştır; çoğu zaman düşük sıcaklıklarda gerçekleştirilir. Fikir, kimyasal partikülleri (moleküller, radikaller, kümeler ve çeşitli geçiş halleri, ara maddeler), çevreyle olan etkileşimini engelleyen etkisiz bir seyreltici ile birbirlerinden ve çevreden ayırmak ve böylece izole edilen objelerin, genellikle spektral yöntemlerle incelemesine yöneliktir. 

Matris izolasyon, yüksek reaktif moleküllerin incelenmesine izin verir; matrisle çevrilmediyse bu moleküller hemen reaksiyona girer veya değişime uğrar. En belirgin seyrelticiler inert  gazlardır Rg = He, Ne, Ar, Kr, Xe. Diğer popüler matris malzemeleri moleküler gazlardır N2, CO. Son yıllarda moleküler H2 bir matris malzemesi olarak dikkati çekmektedir. Düşük sıcaklıklarda (yaklaşık 10 K), bu substanslar az ya da çok düzenlenmiş bir katı faza dönüşebilir ve latis siteler arasındaki boşluklar yabancı molekülleri barındırabilir. Oluşan kompleks sistemde matris latis bir "konak" olarak, ve ortaya çıkan (veya matris-izole edilmiş) molekül, bir "konuk" olarak hareket eder. 

Teknik olarak matris, inert bir taşıyıcı, soğutulmuş bir subsrat üzerinde çöktürülerek oluşturulur; yani, matris malzeme, bir substans (matris-izole molekülleri sağlayan) akışını taşır. Sonraki matris-izole moleküllerin gaz akışını elde etmek için ilgili substans termal olarak veya lazer ışınıyla ile buharlaştırılır.

Daha geniş anlamda "matris" terimi yukarıda belirtilenlerden çok daha karmaşık yapıları tanımlar. Örneğin, grafitin, tabakalar (matris) arasında alkali metal kümelerin (matris-izole partiküller) bulunduğu dokulararası bileşikleri. Dokulararası bileşiklerin bir diğer sınıfı, metal partikülleri içeren sıvı kristallerden oluşur.

Farklı form faktörlerinde nanopartiküllerin sentezi (küreciklerden nano levhalara ve nanotellere) son yılların önemli konusudur. Bir- veya iki-boyutlu reaktörlerde elde edilen nanokompozitlerde nanopartiküller, birbirlerinden ve çevreden matris duvarlarla ayrılır; böylece, kimyasal etkileşimleri engellenir, fonksiyonel özellikleri korunur.


Genel matris izolasyon şeması