Matris; Ekstraselüler (extracellular matrix)

Eksrtaselüler (hücredışı) matris, biyolojide, bir dokunun ekstraselüler yapılarıdır.

Çok hücreli bir organizmanın hücreleri, hücrelerarası çevreye, matris (çeşitli işlevleri yerine getiren hücrelerarası) oluşturan çeşitli substanslar sentezleyebilir.

Matris, aralarında teması engelleyerek hücre gruplarını ayırır, hücre göçünü düzenler, hücre farklılaşmasını indükleyebilir.

Ekstraselüler (hücredışı) matris üç ana komponentten oluşur: kollajen, proteoglikanlar ve glikoproteinler. Hücredışı matrisin uyumluluğu (tutarlılığı) kollajen ve proteoglikanların oranına bağlıdır (kolajen baskınlığı sağlamlık sağlar).

Hücredışı matris, proteinler (fibrin, elastin, fibronektinler, lamininler ve nidojenler), mineraller (örn., hidroksiapatit), sıvılar (lenf, serbest antijenler içeren kan plazması) gibi birçok başka bileşen içerir. Bağ dokusu hacminin önemli bir kısmı.

Bağ dokusu hacminin önemli bir kısmı ekstraselüler (hüceredışı) bir matrisle doldurulmuş ekstraselüler boşluktur; Bu nedenle hücredışı matris, kemiklerin ve dişlerin kalsifiye matrisi, kornea şeffaf dokusu, muazzam gerilmelere dayanabilen tendonların ip-benzeri yapısı gibi dokuların fiziksel özelliklerini belirler. Ekstraselüler matris, hücre davranışının birçok yönünün düzenlenmesi, gelişimi, büyümesi, göçü, şekli ve işlevleri ile de ilgilidir.

Ekstraselüler matris, bir epitelyum ve bağ dokuları arasında, yani epitelyumun altında bulunan ince fakat kuvvetli bir fiberler levhası arasında, bir taban membranı oluşturur. R.A. Weinberg (1989), çevresindeki normal dokunun, tümör hücrelerinin büyümesini engellediğini, onları normalleştirdiği ve kontrolsüz büyümeyi önlediğini ileri sürdü. Weinberg’e göre, bu tür ‘normalleştirici’ faktörler, hücreler ve ekstraselüler matris arasındaki etkileşimi, boşluk birleşimselbağlantılı hücrelerarası iletişimi ve normal hücreler tarafından üretilen sitokinleri içerebilir. Normal mikro-çevre, bir transform klonun özerk olarak büyüyen bir tümör haline gelme yolundaki ilk engelidir.

Hücre dışı matrisin bileşimi, özellikleri ve işlevi hakkında bilgi, nanopartiküllere dayanan yeni ilaçların geliştirilmesi için çok önemlidir; çünkü hedef hücrenin yolunda üstesinden gelmek için ihtiyaç duydukları ilk engeller kan ve hücre dışı matristir. Ekstraselüler matrisin (örneğin kollajen) yapısal elemanları genellikle nanos-kala organizasyonuna sahiptir ve nano-biyoteknolojik metotlaeda kullanılır. Nanoskala fiberlerin kontrollü düzenlenmesiyle kollajen matrisler, hücre kültürü ve implant geliştirme için kullanılabilir.