Magnetodirenç, Colossal (colossal magnetoresistance)

Colossal (devasa) magnetodirenç (CMR), güçlü bir magnetik alana yerleştirilen bir örneğin elektriksel direncindeki önemli değişikliklerin olgusudur (yüzde binlerce ve onbinlerce).

CMR fenomeni, genellikle negatif magnetodirenç gösteren manganitlerin karakteristik özelliğidir; yani magnetik alanın yoğunluğunun artmasıyla elektrik direncinde önemli bir düşüş olur. Bu durum, manganez-oksijen zincirleriyle (çift-değişim mekanizması) veya spin-polarize taşıyıcıların tane sınırları boyunca tünelleme (tünel oluşturan magnetodirenç) etkisiyle olabilir. Her iki durumda da magnetik alan, yük taşıyıcı spinlerin düzenlenmesine neden olur; böylece, yük taşıyıcıları yapı içindeki zincir boyunca daha kolay hareket edebilir veya mikroyapılı elementler arasında tünelleme oluşturabilir.

Manganitler için kriyojenik sıcaklıklarda CMR değerleri, metalik çok tabakalı heteroyapılar için olan CMR değerlerinden daha fazladır. Etki, kuvvetli magnetik alanlarda görülür ve şiddeti birkaç teslada maksimuma ulaşır. Belirtilen koşullar altında değeri, dev magnetodirencin değerinden çok daha büyük olduğundan, bu fenomene ‘colossal (devasa) magnetodirenç’ adı verilir. Colossal magnetodireç genellikle Curie sıcaklığının yakınındaki dar bir sıcaklık aralığında gözlenir. Curie sıcaklığı ne kadar yüksekse, manganitteki magnetodirenç o kadar küçük olur. CMR etkisi, lantanyum manganitler ve R1-x Ax MnO3 (A = K, Na, Ag, Ca, Sr, Ba, Pb) serisindeki nadir toprak elementlerde (R) detaylı olarak incelenmiştir; fakat son zamanlarda bazı diğer kompleks geçiş metalleri oksitlerinde de görülmüştür.

CMR fenomeni, ne mevcut magnetodirenç teorisi ile ve ne de çift değişim mekanizması ile tam olarak açıklanmıştır.

CMR malzemeler, magnetik alan sensörleri veya spintronik cihazların fonksiyonal elementleri olarak kullanılabilir. (spintronik veya magneto elektronikler)