Magnetik Rezonans Görüntüleme (magnetic resonance imaging)

Magnetik rezonans görüntüleme (MRI) (nükleer magnetik rezonans görüntüleme; magnetik rezonans tomografi), iç organları ve dokuları görselleştirmek için güçlü bir magnetik alan ve radyo frekansı ışının uygulanmasına dayanan tıbbi teşhis metodudur.

Magnetik rezonans tomografi (MRT) ve X-ışını bilgisayarlı tomografi (MR-X), in vivo diagnostik (teşhis) için noninvaziv (müdahalesiz) bir tekniktir; ancak MRT’de, MR-X ışını tomografisindeki gibi yüksek enerjili radyasyon kullanılmaz. Yöntem elektromagnetik dalgaların uyarılmasına harici bir magnetik alan içindeki hidrojen atomu çekirdeğinin tepkisini ölçmeye dayanır. Dokudan ölçülen sinyaller, hidrojen atomlarının yerel çevresine ve dokunun bu gibi atomlar ile doymuşluğuna (esas olarak su dağılımı ile tanımlanır) bağlıdır.

MRT gelişimi için nanoteknolojinin çeşitli uygulamaları var. Bunlardan birisi, paramagnetik metal nanopartikülleri kullanan lenf nodu metastazı tanısıdır. Bru partiküller lenf nodlarında birikir. Nanopartiküllerin MRT bulguları, büyüyen bir tümörün neden olduğu lenf nodu yapısındaki değişiklikleri görselleştirmeyi mümkün kılar.




İntravenöz olarak uygulanan magnetik nanopartiküller lenfatik sisteme taşınır ve lenf bezleri arasında yayılır; kanser metastazları lenf bezlerinin yapısını bozarak nanopartiküllerin anormal dağılımına neden olur ve metastazların MRI ile teşhis edilmesine yardımcı olur