Magnetik Davranışlar (magnetic behavior)

Magnetik nanoyapı, yapay bir heteroyapıdır; ferromagnetik ve non-magnetik alternatif tabakalardan oluşan çok tabakalı bir filmdir. Magnetik nanoyapı giant veya tünel magnetodirençle karakterize edilir.

Örneğin, nanoyapı Co–Ni–Cu/Cu altenatif tabakalar, ferromagnetik Co–Ni–Cu tabakası ve non-magnetik Cu tabakadan oluşur. Bu tabakaların kalınlığı elektron serbest yolu kadardır (birkaç nanometre). Uygulanan dış magnetik alan şiddetinin sıfırdan pozitif bir değere değiştirilmesiyle, multitabakalı bir nanoyapının magnetik konfigürasyonu elektrik direnci çok geniş bir aralıkta değişecek şekilde modifiye olur. Co-Ni-Cu/Cu nanoyapıda en büyük giant magnetodirence Cu tabakaların kalınlığı 0.7 nm olduğu zaman ulaşılır. Magnetik nanoyapılar magnetik alan sensörleri olarak kullanılabilir.

Magnetik davranış tipleri ferromagnetik, ferrimagnetik, antiferromatik, paramagnetik ve diamagnetiklerdir.

Ferromagnetik: Doğal magnetik davranışlar gösteren Fe, Ni, Co, Gd, Dy elementleri ve diğer bazı elementlerin sergilediği ferromagnetik davranışlardır. Tüm ferromagnetik malzemeler Curie sıcaklığının (Tc elementin Curie sıcaklığı) altında (T £  Tc) doğal magnetik özellikler, üstünde (T ³ Tc) olduğunda ise, paramagnetik özellikler sergiler. Curie sıcaklığının altında elementin doğal magnetizasyonu, atomların, iyonların veya hareketli elektronları magnetik momentlerinin geniş-aralıklı düzenlenmelerinden ileri glir. Ferromagnetik düzen (sıralanma) magnetik momentlerin eşleşmeleriyle gerçekleşir.

Ferromagnetik, ferromagnetizmanın gözlemlendiği substans veya malzemedir; Curie noktasının altında sıcaklığa spontan magnetizasyonun etkisidir.

Ferromagnetler geçiş elementleridir: Fe, Co, Ni, bazı toprak alkali elementler (Gd, Tb, Dy, Ho, Er, Tm); metal ikili ve çok bileşenli alaşımlar ve yukarıdaki metallerin birbirleri ile ve diğer ferromagnetik olmayan elementlerin bileşikleri; amorf alaşımlar, örneğin metal cam dahil (% 80 Fe,% 20 B); bazı aktinit bileşikleri, örneğin UH3; seyreltik paramagnetik atom sübstitüsyon çözeltileri (örneğin, Pd matriste Fe veya Co ve EuO, La1-xCaxMnO5 (0.4>x>0.2) gibi çeşitli oksit bileşikleri).

Ferromagnetler yumuşak ve sert magnetik olarak ikiye ayrılır. Yumuşak malzemeler düşük koersivite (mazemenin magnetizasyonunu sıfıra indirmek için gereken alan) ve düşük kalıcı magnetizasyona (sıfır alanda magnetizasyon) sahiptir. Sert olanlarda koersivite kuvveti ve kalıcı mıknatıslanma daha yüksekelir.

Sert magnetik feromagnetler öncelikle sürekli mıknatısların üretiminde kullanılır. Yumuşak magnetik feromagnetler elektrik mühendisliğinde, elektromagnetik enerjiyi mekanik enerjiye, ve tersine dönüştüren cihazlarda (transformatörler, elektrik motorları, jeneratörler vb.) kullanılır.



Bir ferromagnetiğin magnetik histerezis eğrisi


Ferrimagnetik: Fizikte ferrimagnetik bir malzeme, antiferromagnetizmada olduğu gibi, karşıt magnetik momentleri olan atom popülasyonuna sahip bir malzemedir; ancak, ferrimagnetic malzemelerdeki karşıt momentler eşit değildir ve spontan (doğal) bir magnetizasyon kalır. Bu durum, popülasyon, farklı malzemeler veya iyonlar (Fe+2 ve Fe+3 gibi) içerdiğinde oluşur.

Antiferromagnetik: Antiferramagnetizma gösteren malzemelerde atomlar veya moleküllerin magnetik momentleri, genellikle elektronların spinleriyle ilişkilidir; komşu spinlerle (farklı sublatiste), ters yönü işaret ederek, düzgün bir paternde yerleşir. Bu, ferromagnetizma ve ferrimagnetizma gibi, düzenli magnetizmanın bir tezahürüdür. Genellikle, antiferromagnetik düzen, Néel sıcaklığının  (veya magnetik düzen sıcaklığı) yeteri kadar altındaki sıcaklıklarda bulunabilir; Néel sıcaklığının üstünde, malzeme  tipik olarak paramagnetiktir.

Paramagnetizma: Paramagnetizma, bir dış magnetik alan uygulandığında meydana gelir; substansın dış magnetik alanla aynı yönde magnetizasyonudur. Düşük seviyelerdeki magnetizasyon için paramagnetlerin magnetizasyonu (M), yaklaşık olararak Curie kanunuyla ifade edilebilir:

M = (C/T) B = x B

(B = magnetik akı yoğunluğu, T = mutlak sıcaklık, C = malzemenin Curie sabiti, x = duyarlılık)

Diamagnetik: Diamagnetizma, dış magnetik alana zıt yönde magnetize olma özelliğidir. Bir diamagnetik, negatif magnetizma gösterir; su, DNA, pek çok organik madde (yağ ve plastik ..) ve çeşitli metaller (Hg, Au, Bi ..) ve süperiletken, v.s.