Lüminesans (luminescence)

Lüminesans, ışık emisyonudur; emitleyen substansın sıcaklığına bağlı değidir ve substans tarafından absorplanan her türlü enerjinin optik radyasyon enerjisine dönüşmesinden kaynaklanır.

Lüminesansın mekanizması, bir dış ve iç kaynaklı enerjinin etkisiyle atomlar, moleküller veya kristallerin uyarılmış hale geçmesi, sonra ışık kuantumlarının (fotonlar) yayılmasını kapsar.

Fluoresans ve fosforesans, atom ve moleküllerin bir elektromagnetik ışın demetini absorplaması ve uyarılan taneciklerin tekrar temel hale dönerken ışın vermesi esasına dayanan, analitik olarak önemli emisyon olaylarıdır.

Fotoluminesans iki şekilde oluşur; fluoresans (hızlı bozunan lüminesans), ve fosforesans (uzun süreli lüminesans). Bu olayların oluşum mekanizmaları kısmen birbirinden farklıdır ve bu fark uyarılmış halin yaşam süresi gözlenerek anlaşılabilir. Fluoresans, fosforesansdan çok daha hızlı oluşur ve uyarılma anından sonra 10-5 saniye veya daha kısa bir süre içinde tamamlanır; olay uyarıcı ışın demetine göre 90 derecelik bir açıdan kolaylıkla izlenebilir. Fosforesans emisyonu, ışın absorbsiyonundan sonra 10-5 saniyeden büyük periyotlarda başlar, dakikalarca hatta saatlerce devam edebilir.

Uyarma mekanizmasına göre, çeşitli lüminesans sınıfları bulunur; fotolüminesans, elektrolüminesans, kemilüminesans, katot lüminesans, X-ışını lüminesans, radyolüminesans, sonolüminesans.

Fotonikte en yaygın kullanılanlar, elektrolüminesans (ışık yayan diyotlar, yarıiletken enjeksiyon lazeri ve amplifikatörler) ve fotolüminesans (lüminesant kaplamalar, lazerler ve nadir toprak elementlerine dayanan amplifierler) kullanan ışık radyasyonu kaynakları ve dönüştürücüleridir.

Lüminesans spektrum analizi, substansların yapısını ve kompozisyonunu incellemede kullanılan önemli spektroskopik yöntemlerden biridir. Lüminesans tekniklerle, nanopartiküllerin uzamsal dağılımı, konsantrasyon ve boyut tayini, uyarılmış hallerin yaşam süresinin tayini yapılabilir.
Şekilde, tipik bir fotoluminesans molekülün enerji seviyesi diyagramının bir kısmı gösterilmiştir. Alttaki kalın yatay doğru molekülün temel-hal enerji seviyesidir; normal olarak bir tekli haldir ve S0 'la gösterilir. Oda sıcaklığında temel hal, bir çözeltideki tüm moleküllerin enerjilerini belirtir.

Üst kısımdaki kalın yatay hatlar, üç uyarılmış elektronik halin temel titreşim hallerinin enerji seviyeleridir. Soldaki iki hat birinci (S1) ve ikinci (S2) elektronik tekli halleri, sağdaki hat (T1) birinci elektronik üçüz hali gösterir. Normal olarak, birinci uyarılmış üçlü halin enerjisi, karşılığı olan tekli hallerden daha düşüktür. Dört elektronik halin her biri için çok sayıda titreşim enerji seviyeleri bulunur. Bunlar ince yatay çizgilerle gösterilmiştir.

Şekilde görüldüğü gibi, bu molekülün uyarılması, iki ışın bandının absorbsiyonu ile gerçekleştirilmiştir, bunlardan biri l2 (S0 ® S1) dalga boyu dolayında, diğeri daha kısa olan l2 (S0 ® S2) dolayındadır. Uyarma işlemi sonunda molekül birkaç uyarılmış titreşim hallerinden birine geçer. Doğrudan üçüz hale uyarılma mümkün olmaz, çünkü bu işlem çoklukta bir değişiklik gerektirir.



Şekil: Bir fotolüminesans sistem için kısmi enerji diyagramı