Litografi (lithography)

Litografi, bir şablondan (templat) özel bir yüzeye (polimer levha, yarıiletken substrat, v.s.) ışık emisyonu (fotolitografi), X-ışınları (X-ışını litografisi), elektron/iyon akışı (elektron-demeti/iyon-demeti litografi) uygulayarak, veya doğrudan taramalı prob mikroskopi, atomik kuvvet mikroskopi veya kontakt baskı metotlarıyla imaj (görüntü) transfer tekniğidir.

Tarihsel olarak bakıldığında litografi, düz bir taş yüzeyde önceden hazırlanmış  bir imaj veya yazının kağıt üzerine transferinde uygulanan bir metottur. Günümüzde ‘litigrafi’ terimi bir imaj transfer teknolojisi olarak geniş bir anlam içerir.

Nanoteknoloji yönünden bakıldığında litografi, genellikle mikroelektronik teknolojiyi işaret eder; işlem birkaç aşama içerir:

·         Bir silikon wafer (silikon devre levhası) üzerine bir fotohassas polimer film (fotorezist) uygulanır.
·         Waferdeki film kaplama kurutulur ve ışınlandırılır (uygun bir maskeyle)
·         Işınlandırılmış kaplama özel bir çözeltide develope edilir (etch’leme)
·         Substrat üzerinde bir elektronik komponentlerin fiziksel yapısı oluşur.

Son on yılda, "litografi" terimi sadece elektronik devrelerin oluşturulması yöntemlrini değil, aynı zamanda nanoyapıların (veya nanometre çözünürlüğe sahip görüntülerin) oluşturulma yöntemlerini tanımlamak için de, yani daha geniş anlamda kullanılmaktadır; tipik bir örnek, bir maske veya kaşe kullanılarak veya numune yüzeyine doğrudan etki ile görüntülerin transferiyle (STM veya AFM litografi) bir subtrat üzerinde nanoyapılar oluşturulmasıdır.

Litografik teknikleri optik, ultraviyole, X-ışını, elektron demeti ve iyon demeti litografisi, holografik girişim litografisidir (ışık, ultraviyole veya sinkrotron X-ışını radyasyonu kullanılarak gerçekleştirilebilir).

Taramalı tünelleme mikroskopisi (STM) ile bir dizi nanolitografik işlem gerçekleştirilebilir; yüzey modifikasyonu, numune üzerine prob malzeme transferi ve tersi gibi ve bu, nanometrik litografik desenler oluşturmayı mümkün kılar.

Litografi, atomik kuvvet mikroskobu (AFM) kullanılarak da yapılabilir. Bu yaklaşımda, mikroskop probu yeterince büyük bir baskı kuvveti ile substrat yüzeyinde hareket eder, böylece substrat (veya üstte bulunan rezist) üzerinde çukurluklar (çizikler) şeklinde bir desen oluşturulur. Prob üzerine basılması, numuneye akım puls girişi ile değiştirilebilir (bu durumda darbe alanı ergitilir veya kısmen buharlaştırılır). Bu litografi yöntemi (nano aşındırma), elektron/iyon demeti litografisine göre birçok avantaja sahiptir; örneğin ilave prosese adımlarına (aşındırma, v.s.) gerek  yoktur. Aynı zamanda bazı dezavantajları da vardır; probun statik hareketi altında manivelanın (cantilever) tesadüfi burulma eğilimi, görüntüde kenar kesikliklerine neden olabilir ve tarama işlemi (nano-litografik işlemden önce ve sonra) görüntünün kesilme distorsiyonlarına yol açar.

Dinamik AFM litografisi durumunda, aralıklı temas modunda tarama sırasında probun titreşimiyle çöküntüler oluşur. Bu metot, görüntü bozulması sorununu çözer (ve desenin yüzey üzerinde belirgin bir etki yaratmadan görselleştirilmesini sağlar). Bu litografi, vektör veya raster taramayla yapılır; metot, yüksek proses hızı sağlar, ancak litografi esnasında substrat üzerine darbe kuvvetini değiştirmez. AFM litografinin önemli çeşitlerinden biri anodik oksidasyon litografidir; sadece yüzeyin geometrik özelliklerini değil aynı zamanda yerel elektriksel özelliklerini de değiştirmeyi mümkün kılar; metot, iletken cantilevere bias voltaj uygulanmasıyla, doğrudan numunenin altındaki yüzeydeki elektrokimyasal proseslerin uyarılması ve metal tabakalarının oksitlenmesine dayanır. Böyle bir proseste prob ve numune yüzeyi bir katot ve bir anot gibi hareket eder; ve büyüyrn anodik oksidin kalınlığı, uygulanan elektrik potansiyelinin değiştirilmesiyle değiştirilebilir.

Litografide popüler diğer bir tip imprint (baskı) litografidir; burada, kontak optik litografideki şablon (templat) ile aynı rolü oynayan, nano-rölyefli bir kaşe (stamp) kullanılır. Kaşe, elektron ışını litografisi ve anizotropik plazma-oyma (etch’leme) yöntemiyle üretilir. Nanorölyef, yüksek sıcaklık ve yüksek basınç koşullarında substratı kaplayan polimere ‘baskılanır’. Nanorölyefle polimer daha sonraki işlemlerde (örn. Hing, implante etme, vb.) bir maske gibi davranır.

(Diğer: Elektron Demet Litografi, Holografik İnterferens Litografi, İyon Demet Litografi, Nanobaskı Litografi, Optik Litografi, Ultraviyole Litografi, X-Işını Litografi)