Lipozom (liposome)

Lipozom, bir veya daha fazla lipid bitabaka membranla çevrili mikroskopik akışkan-dolu kabarcıktır.

Lipozom membran genellikle, biyolojik membranları meydana getiren fosfolipitlerden oluşur; bunlar lipozomlarla mükemmel biyouyumluluk sağlayan., fosfatidilkolin, fosfatidiletanolamin, fosfatidilserindir. Lipozomlar çeşitli metotlarla oluşturulur; örneğin fosfolipidlerin su içinde sonikasyonu, dondurma ve çözdürme ve nanoboyutlu gözenekli filtrelerle ekstrüzyon yoluyla. Son zamanlarda, lipozomlar süper kritik akışkan teknolojisi kullanılarak üretilmiştir. Bu yöntemlerle, çok katlı lipozomların yanı sıra büyük ve küçük tek-tabakalı lipozomların elde edilmesini sağlanmıştır. 

Lipozom boyutları metoduna bağlı olarak birkaç mikron ila onlarca nanometre arasında değişebilir (nanosomlar). Suda çözünür ilaç solüsyonu (sulu çözeltisi) lipozom konteyneri içine kapsüllenir ve bu formda insan vücuduna verilir. Etkin bileşik toksik olduğu zaman böyle bir yöntem faydalıdır; örneğin. anti-kanser ajanı veya ilacın hedefe giden yolda imha edilmesine karşı korunması gerekir.

Nonpolar organik ilaç bileşikleri, lipozom membranın içindeki hedef bölgeye verilir. Hedeflenen lipozom verilmesini sağlamak için, hedeflenen moleküller, hedef hücre yüzeyi üzerindeki proteinlere karşı antikorlar gibi kovalent olarak lipozom yüzeyine bağlanır. Polietilenglikol ile modifikasyon, lipozomların bağışıklık sisteminin hücreleri tarafından yakalanmasını önler ve böylece kan dolaşımındaki lipozomların ömrünü uzatır. Lipozomlar, ya membranı ile füzyon yoluyla veya endositoz yoluyla bir hücreye ilaç verirler. İlaçlar için, kanser tedavisinde tıpta ve ayrıca kozmetik kremlerin bir bileşeni olarak nanokonteyner olarak lipozomlar kullanılır.



Şekil: (a) Lipozom, (b) lipozom içeriğinin bir hücreye verilmesi