Lipid (lipid)

Lipid, geniş anlamda, organik solventlerde çözünen hidrofobik organik substanslar olarak tanımlanabilir; özel kimyasal tanımlamaya göre tiyoesterlerin veya izoprenlerin kondensasyonlaryla elde edilen hidrofobik veya ampifilik bir moleküldür.

Lipidler, hayvansal hücreler ve dokularda bulunan kompleks moleküllerden en önemlilerinden biridir. Lipidler çeşitli fonksiyonlar sergiler; hüresel prosesler için enerji sağlar, hücre membranlarını oluşturur, interselüler (hücre-içi) ve intraselüler (hücre-arası) sinyalizasyona katılır. Lipidler steroid hormonların öncülleridir; safra asitleri, prostaglandinler ve fosfoinozititler. Kan, bireysel lipid komponentleri (doymuş yağ asitleri, monodoymamış yağ asitleri ve polidoymamış yağ asitleri) içerir; trigliseridler, kolestrol, kolesterol esterleri ve fosfolipidler. Tüm bu substanslar suda çözünmez, bu nedenle vücudun lipid taşınması için kompleks bir sistemi vardır. Serbest (esterleşmemiş) yağ asitleri, kanda albüminle kompleksler halinde taşınır. Trigliseritler, kolestrol, kolesterol esterleri ve fosfolipidler, suda-çözünebilir lipoproteinler tarafından taşınır.

Bazı lipidler nanopartiküller yapmakta kullanılır; örneğin, lipzomların üretiminde olduğu gibi. Lipozom membranı doğal fosfolipidlerden oluşur, bu nedenle liposomlar ‘ilaç taşıyıcı (drug delivery)’ için benzersiz özelliklere sahiptir. Nontoksiktir ve biyoparçalanabilirdir; ayrıca özel koşullar altında hücreler tarafından absorblanabilir ki bu, içeriğinin intracelüler taşınmasını kolaylaştırır. Lipozomlar fotodinamik veya gen terapide hedeflenmiş ilaç taşıyıcı olarak kullanılır; ayrıca diğer kullanım alanları da vardır (kozmetikler gibi)



Bir lipid damlası