Lazer (laser)

Laser, çeşitli enerji tiplerini (optik, elektrik, termal, kimyasal, v.s. gibi, pompa enerjileri), uyarılmış radyasyon emisyonu veya uyarılmış ışık saçılmasından oluşan bir koherent, dar bant spektrum (genellikle monokromatik) enerjiye çeviren bir cihazdır.

Çoğu lazerin çalışması, uyarılmış haldeki atomlar ve diğer kuantum sistemleri tarafından uyarılan elektromanyetik radyasyonun (fotonlar) emisyon prosesine dayanır. Pompa enerjisiyle uyarılan kuantum sistemleri, geçen rezonant optik radyasyon ile etkileşime girer. Bu etkileşimin sonucu olarak kuantum partiküller daha düşük bir enerji haline hareket eder ve rezonant ışık emisyonu artar (bu tür partikül geçişlerine ‘uyarılmış geçişler’ denir ve bunun sunucunda emitlenen ışın da ‘uyarılmış ışın’ olarak tanımlanır).

Lazer terimi ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’ ifadesinin kısaltılmış formudur. Modern anlamda bu terim, ışık amplifikasyonu için uyarılmış saçılma kullanılan aygıtları tanımlamak için de kullanılır. Bu durumda, ışık pompa enerjisi, aktif bir ortamdaki güçlendirilmiş ışıkla doğrusal olmayan etkileşim sonucunda yükseltilmiş ışık enerjisine dönüştürülür.

Lazer terimi, geniş anlamda üç sınıf cihaz için kullanılır (dar anlamda ise sadece lazer jeneratörler kastedilir.):

·         lazer jeneratörler
·         optik amplifierler
·         amplifiye spontan emisyon kaynakları

Herhangi bir lazer jeneratörü üç eleman içerir; pompalama ekipmanı, aktif ortam ve geribesleme ekipmanı. En yeni lazer uygulamaları arasında, nanomalzemelerin üretimi ve testi, yüzeylerin işlenmesi ve test edilmesi, fotonik kristallere dayalı elementler de dahil olmak üzere elektronik ve photonik devreler için element üretimi sayılabilir.

Lazerlerin ortaya çıkması fotonik, non-lineer optik ve holografi gibi yeni fizik dallarının doğmasına yol açmıştır.

Şekilde tipik bir lazer kaynağı kısımlarının şematik görünümü verilmiştir. Sistemin kalbi bir "lazerleyici ortam" dır. Bu ortam yakut gibi bir katı kristal, galyum arsenür gibi bir yarı iletken, bir organik boya çözeltisi, veya bir gaz olabilir. Lazerleyici malzeme bir dış kaynaktan gelen ışınla aktiflendirilir veya "pompalanır", böylece oluşan özel enerjili birkaç foton, ayni enerjili bir fotonlar şelalesinin üretimini başlatır. Pompalama, bir elektrik akımı ile veya bir elektrik deşarjı ile yapılabilir. "Gaz laserler"in Şekilde görüldüğü gibi, dış ışın kaynakları yoktur; bunun yerine güç kaynağı, gaz dolu bir hücredeki bir çift elektroda bağlanır.

Bir lazer, normal olarak bir osilatör gibi çalışır; üretilen ışın, bir çift ayna aracılığı ile ortamdan sayısız kere ileri-geri gider gelir. Her geçişte yeni fotonlar oluşur ve büyük bir kuvvetlenme meydana gelir. Tekrarlanan geçişlerle yüksek derecede parelel bir demet elde edilir (paralel olmayan ışın birkaç kez yansıdıktan sonra ortamın kenarlarından kaçarak uzaklaşır).

Kullanılabilir bir lazer demeti elde edebilmek için aynalardan biri yeteri kadar ince bir yansıtıcı madde ile kaplanır; böylece demetin bir bölümü yansıtılmaz, fakat geçirilir (Şekil).



Tipik bir lazer kaynağının şematik görünümü