Kuantum Korral (quantum corral)

Kuantum korral, atomik olarak temiz olan tek-kristal metalik bir yüzey üzerinde, bir tarama tünelleme mikroskobu (STM) kullanarak, iki boyutlu düzenlenmiş adsorbat atomlarından oluşturulan nanoobjedir (daire, elips, kare, üçgen, v.s.).

D. Eigler ve arkadaşları 1993 yılında bakır yüzeyinde 48 demir atomunu bir daire içine yerleştirerek ‘quantum corral’ olarak adlandırdılar; böylece tarama tünelleme mikroskobu (STM) kullanılarak bireysel atomların manipülasyonu yoluyla nanoobjelerin oluşturulması için parlak bir örnek ortaya koydular. Bir kuantum korral, iki boyutlu silindirik bir kuantum kuyu sınırlayıcı yüzey durumu elektronları gibi davranır. STM görüntüsündeki korralın içinde gözlenen dairesel dalgalar, elektron yoğunluğunun duran dalgalarıdır ve varlığı bu sınır koşulları için Schrödinger'in denklemi ile öngörülmüştür. Çeşitli şekillerde (üçgen, dikdörtgen, altıgen, v.s.) kuantum yapılanma olasılığı gösterilmiştir. 

Araştırmacılar bakır yüzeyinde bir eliptik kobalt atomları halkası kullanarak ‘kuantum serap’ ın etkisini gözlemlemiştir; elipsin bir odağına bir kobalt atomu yerleştirildiğinde, STM görüntüsünde diğer odakta atom serapı ortaya çıkmıştır. Üstelik, her iki odak noktasını saran iki-boyutlu elektron gazının elektronik özellikleri, kobalt atomu sadece bir odak noktasında bulunmasına rağmen, benzerdi.



Cu (111) yüzeyine adsorbe edilen 48 Fe atomundan ‘kuantum korral’ oluşumunu gösteren bir seri STM görüntüsü (http://thesaurus.rusnano.com/wiki/article939)