Kuantum Kimyası (quantum chemistry)

Kuantum kimyası (veya hesaplamalı kimya): Kimyasal bileşiklerin yapı ve tepkime problemlerini çözmek için kuantum mekaniği ilke ve yöntemlerini kullanan bilimdir.

20. yüzyılın başında elde edilen çeşitli deneysel veriler, klasik kimyayla açıklanamamıştır. Bu verilere, örneğin, gaz substansların spektrumları, katıların radyasyon spektrumundaki yoğunluk dağılımı ve Compton etkisi dahildir. Bu olgular için açıklamalar arayışı, yeni bir bilgi alanı ortaya çıkmasına yol açmıştır. Buna karşılık, moleküler özelliklerin kesin kuantum-mekanik hesaplamaları, kimyasal bağların oluşumunu açıklamada kimyada kullanılan temel kavramların gözden geçirilmesini gerektirmiştir.

Günümüzde kuantum kimyası aşağıdaki soruları yanıtlar: Bir molekülün denge geometrisi nedir? Enerjisi nedir? Karakteristik özellikleri (dipol momenti, polarizasyonu) nedir? Konformasyonlar arasındaki geçişler ne kadar hızlıdır? Moleküler özelliklerin zamana bağımlılığı nedir? Birkaç molekül nasıl etkileşim kurabilir? Kuantum kimyası aynı zamanda, absorpsiyon ve lüminesans bantlarının, NMR ve ESR spektrumlarının ve titreşim absorpsiyon spektrumunun v.s’nin. konumunun tahmin edilmesini sağlar.

Kuantum mekaniğinde, herhangi bir sistem, çözümünün sistemin dalga fonksiyonlarını belirlemesine izin veren Schrödinger denklemi (veya relativistik bir durumda Dirac denklemi) ile tanımlanabilir ve bu durumu karakterize eden tüm parametreleri hesaplamak için kullanılabilir. Ancak, Schrödinger denklemi, en basit moleküller için bile analitik olarak çözülemez. Bu nedenle, kuantum kimyasına, denklemlerin sayısal çözümü için farklı matematiksel yaklaşımlar kullandığı ve bu yöntemleri uygulamak için yüksek bir bilgi işlem kapasitesi gerektirdiği için genellikle ‘hesaplamalı-kompütasyonal-kimya’ denir. Kuantum kimya yöntemlerinin dağılımı modern bilgisayar teknolojisinin mevcut gelişme durumu ile sınırlıdır. Hesaplama gücünde bir artış ile, kuantum kimyası yöntemlerini kullanarak durumu hesaplanabilen nesnelerin boyutları artacaktır.
Kuantum kimya yöntemlerinin dağılımı, modern bilgisayar teknolojisinin mevcut gelişim durumu ile sınırlıdır. Hesaplama gücünde bir artış olması durumunda, kuantum kimyası yöntemleri kullanılarak hesaplanabilen nesnelerin boyutlarının artması beklenir. Günümüzde, kuantum kimyası yöntemlerini uygulayan sayısız bilgisayar programı bulunuyor; bunların en yaygınları Gauss ve GAMESS'dir.



Schrödinger denkleminin çözülmesinden elde edilen hidrojenik orbitaller