Kuantum Bilgisayar (quantum computer)

Kuantum bilgisayar (QK), verileri kuantum mekaniksel etkileri kullanarak işleyen bilgisayar cihazıdır; süperpozisyon (belirli bir olasılıkla eşzamanlı olarak çoklu halde bulunma) ve kuantum durumlarının karmaşıklığı (birbirine bağlı dalga fonksiyonları) gibi etkiler önemlidir.

Mikroobjelerin kuantum özellikleri, verileri temsil etmek ve işlemek için kullanılabilir; bir kuantum bilgisayarın temel çalışma prensibi budur. Kuantum bilgisayar, klasik bilgisyardan farklıdır. Klasik bilgisayarda bellek, fiziksel bir sistemde depolanabilen ve 0 ve 1 olarak belirtilen iki farklı durumdan birini alabilen temel bilgi birimler olan bitler kümesidir. Kuantum bilgisayar ise, kübitler (kuantum bitleri) denilen kümeden oluşan bir belleğe sahiptir. Her kübit, sadece 0 veya 1 durumlarında değil, herhangi bir durumda (0 ve 1’in bir kuantum süperpozisyonu) olablir, bir kuantum sistemi oluşturan bir çift kübit, dört durumun bir süperpozisyonu olan herhangi bir durumda olabilir. Genel olarak, n kübit'lik bir kuantum sistemi, 2n durumlardan birinde olabilir.

Basit bir ifadeyle, bir kuantum bilgisayarda hesaplama prosesi, temel kuantum işlemleri yoluyla kübitler sisteminin manipülasyon dizisidir; sonunda ölçülen bir kuantum sisteminin durumu bir bilgisayar işleminin sonucudur.

Günümüzde, deneysel olarak kuantum hesaplama sadece çok az sayıda kübit sayısına sahip sistemler için gerçekleştirilmiştir, ancak bu yöndeki teorik ve pratik araştırmalar devam etmektedir.

Kuantum bilgisayar ile ilgili temel sorunlar, öncelikle, kuantum durumlarının çok yüksek hassasiyette ölçülmesine olan gereksinim, ve ikincisi, kubit sistemlerinin, kuantum sistemlerini bozabilen veya önemli hatalara neden olan dış etkilerden izole edilmesi zorunluluğudur.



Şekil: (a) Normal bir bilgisayarda, belirli bir bit yalnızca iki formdan birini alabilir, (b) ve (c) kuantum bilgisayarda bir kerede çok form alabilir, bu da çok daha fazla sayıda kombinasyona yol açar