Kriyojel (cryogel)

Kriyojel: (1) inorganik malzemelerin kimyası ve teknolojisidir; çok poröz monolitik veya toz haline getirilmiş, dondurulmuş süspansiyonların ve jellerin kurutulması ve sonra ısıyla muamele edilmesiyle oluşan bir üründür, (2) yüksek moleküler bileşiklerin kimyası ve teknolojisidir; çözeltilerde düşük sıcaklıkta (donma, çözülme) polimerler ve monomerlerin kolloidal dağılması, takiben de çoğu zaman dondurarak kurutulmasıyla elde edilen bir üründür, (3) tıpta; plazmanın yavaşça +4 0C'ye soğutulmasıyla oluşan jel benzeri bir kan plazması fraksiyonudur.

Tipik kriyogel yapısı, donma sırasında nispeten büyük çözücü kristalleri oluştuğunda (genellikle buz), bunlar ve süspansiyon konsantrasyonu arasında katı partiküllerin yer-değiştirmesiyle meydana gelir. Kolloidal çözeltilerin dondurulmasında konsantrasyon bir jel oluşumuna yol açar. Dondurulmuş solventin süblimasyonla uzaklaştırılması, çıkarılan buz kristallerinin yerinde büyük (yüzlerce mikrometreye kadar) gözenekli yapılarının (frame) oluşumuna yol açar. Frame yapının yapısal elemanları, süspansiyonun katı (genellikle nanoboyutlu) partiküllerinden oluşur. Sonuç olarak, inorganik kriyojeller, polimer kriyojellerin aksine, ikinci pikin mezogözeneklere karşılık geldiği bimodal gözeneklilik dağılımı ile karakterize edilir. Buzun yönlü kristalleştirilmesi, büyük silindirik gözenekli ve mezogözenekli frame duvarları olan malzemelerin yaratılmasını sağlar; bu taşıyıcılar son derece etkili katalizörlerin oluşturulması için uygun görülmektedir. Kriyojellerin spesifik yüzey alanı tipik olarak 300-400 m2/g (geçiş metali hidroksitleri) ile 700-800 m2/g arasındadır (karbon ve silika kriyojeller).

Kurutulmuş polimerik kriyojellere dayanan, gözenek boyutu onlarca veya yüzlerce mikrometre olan elastik yüksek poröziteli frame (çerçeve) yapılar, biyoteknolojide ve biyokatalizörlede immobilize hücrelerin ve enzimlerin taşıyıcısı olarak kullanılır.

Polimerik kriyojellerin önemli türevleri olan karbon kriyoteller, karbonizasyon ile elde edilir. Bunlar, sorbentler ve süperkapasitörlerin elektrot malzemeleri (karbon aerogeller) olarak kullanılır.

Kriyojel oluşturan kan plazma proteinlerinin, kan plazmasının sürekli modlu kriyo filtrasyonu ile çıkarılması, romatoid artrit tedavisinde iyi tanımlanmış bir terapötik etki meydana getirir.


Şekil-1: Bir transmisyon elektron mikroskobunda alınan SiO2 kriyojel mikrafografı

Şekil-2: Kriyogel oluşumunda farklı aşamaları tanımlayan şematik gösterim