Kristallerin Atomik Yapıları (atomic structure of crystals)

Metalik Bağlanma: Metalik bağlanmada, atomlar, bir veya daha fazla dış elektronunu, katyonlar arasında ve etrafında akan ve onları bir arada tutan bir tür tutkal gibi davranan serbest elektron 'denizine' (Şekil a) verir. Bu tür bağlanma her yönde aynıdır; dolayısıyla, metalik yapılar yoğun ve sıkı-paketlenmiştir. Elektron hareketliliği metalleri dövülebilir esnek (ductile) hale getirir; böyle bir yetenek, metallerden ince levhalar üretmek ve ince kablolar veya filamentler (örneğin bakır tel) oluşturmak için gerekli özelliklerdir.

İyonik Bağlanma: Tüm minerallerin yaklaşık % 90'ı iyonik bileşiklerdir. İyonik bağlanma, bir veya daha fazla elektronun bir atomdan diğerine transferiyle oluşturulur. Bu, birbirleriyle etkileşen zıt yüklü iki iyon yaratır (Şekil b). Örneğin, sodyum klorürde (NaCl), pozitif yüklü bir sodyum katyonu Na+ ve negatif yüklü bir klor anyonu Cl- bulunur.

Kovalent Bağlanma: İki atom, iki elektron orbitalinin üst üste binmesi (örtüşmesi) ve birleşmesi yoluyla, iki elektronu (birinden bir tane) paylaştığında kovalent bağlanma oluşur (Şekil c). Kovalent bağlar içeren kristaller, iyonik veya metalik yapılardan daha karmaşık yapılara sahip olma eğilimindedir.




Şekil: Üç tür kimyasal bağlantının şematik gösterimi, (a) metalik bağlanma; (b) iyonik bağlama; (c) kovalent bağlanma.