Konfokal Mikroskopi (confocal microscopy)

Konfokal mikroskopi, mikroskala floresan objelerin optik mikroskopla tespit edilmesini sağlayan bir tekniktir; detektörden önce yerleştirlmiş bir diyafram odak düzlemindeki objelerin sadece flüoresansının tespit edilmesine izin verir.

20. yüzyıl sonlarında flüoresan mikroskopi tekniklerinin hızlı gelişimi, konfokal ve iki foton mikroskobunun ortaya çıkmasına yol açmıştır. Konvansiyonel flüoresan tekniklerine kıyasla, artan kontrast ve odak derinliği ile tabaka-tabaka tarama özelliği, tek tek hücrelerin ve doku dilimlerinin ve küçük organizmaların üç boyutlu görüntülerini kolayca yeniden oluşturmayı sağlar. Bu nedenle bu teknikler (özellikle konfokal mikroskopi) tıbbi ve biyolojik uygulamalarda yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Konfokal mikroskopi, konvansiyonel mikroskopi tekniklerinden ve iki fotonlu mikroskopiden biraz daha yüksek bir odak düzlemi çözünürlüğüne sahiptir.

Konfokal Lazer Taramalı Mikroskopide (CLSM), bir floresan şiddeti kaydedilirken bir lazer odak numune boyunca hareket ettirilir. Pinhollerle odak-dışı-odak düzlemlerinden flüoresans emisyonu kaldırılmış ve kontrast arttırılmıştır. Lazer odak konumu ve kaydedilen şiddetin saptanmasıyla, konfokal bir görüntü oluşturulabilir.





Şekil: (a) Konfokal ve, (b) lazer taramalı konfokal mikroskopi (Kr/Ar, He/Ne gaz lazerler)