Kompozit Tanımları (composite definitions)

Anizotropik Kompozit: Anizotropik kompozit malzemenin ölçme yapılan eksen veya eksenlere göre farklı özellikler göstermesidir. Özel bir eksen boyunca veya özel bir düzleme paralel yönde yapılan ölçmeler, diğer yönlerde alınan değerlerden farklı olur. Sürekli ve dizili fiberler içeren bir kompozitin mekanik özellikleri yüksek derecede anizotropiktir; değerler ölçme yönüne göre değişir; maks kuvvet ve takviyeye, fiberlerin boylamasına diziliş yönünde erişilir.

İzotropik kompozit: İzotropik kompozitte bir malzemenin özellikleri ölçme yönüne göre değişmez; örnrğin, rastgele oryente kısa fiberli kompozitlerin mekanik özellikleri izotropiktir. Laminar kompozitlerin özellikleri iki-boyutlu düzlemde izotropiktir; bunlar tabakaların, yüksek-kuvvet elde edilecek yönlerde üst üste dizilip sıkıştırılmasıyla yapılan yapısal kompozitlerdir. Partikülat kompozit tabaka izotropiktir.

Şekil-1: (a) Anizotropik kompozit, (b) odun; anizotropik makroyapı, (c) izotropik kompozit

Ortotropik Kompozit: Anizotropik malzemelerin alt sınıfı olarak tanımlanan kompozitler sınıfıdır. Ortotropik malzemelerin özellikleri üç dik yönde farklıdır. Üç dik simetri ekseni vardır, bu eksenlere paralel bir yük uygulandığında sadece normal gevşemeler meydana gelir. Uygulanan yük eksenlere paralel olmadığında hem normal ve hem de makaslama gevşemeleri oluşur. Bu nedenle ortotropik mekanik özellikler oryantasyonun bir fonksiyonudur. Üç simetri düzlemi kompozitin ortotropik olmasını sağlar.
Şekil-2: Ortotropik kompozit

Kuasi-izotropik: İzotropik, bir malzemenin tüm yönlerde aynı özellikleri göstermesidir. Kuasi-izotropik düzlem-iç izotropik özellikleri tanımlar. Bir kuasi izotropik parçada, ya her yönde rastgele oriyente fiberler bulunur, veya parçanın düzlemi boyunca eşit kuvvet gelişmesini sağlayabilecek şekilde oriyente fiberler olabilir. Genellikle, dokuma fabriklerden yapılan kuasi izotropik laminatlardaki tabakalar (ply) 00, 900, +450 ve –450 şekilnde oriyentedir; her yönde tüm tabakaların %12.5’i bulunur. 00, 600 ve 1200 oriyente tek-yönlü tabakalarla da kuasi izotropik yapı elde edilir.

Kuasi-izotropik Kompozit: Düzlem içinde izotropik yapıdır. Kuasi izotropik bir malzemede fiberler her yönde rastgele oryentedir; bu tür bir dokuma fabrik laminattaki tabakalar 00, 900, +450, -450 şeklinde dizilir. Oriyente tekyönlü tabakalarla 00, 600, 1200 izotropik yapılar da yapılabilir.

          Şekil-3: (a) Kuasi-izotropik laminat, (b) kuasi-izotropik yapı; 00, +450, -450

Sentetik Kompozit: Sentetik kompozitler özel üretimlerle elde edilen modern sistemlerdir; öncelikle kompoziti oluşturan bileşenler üretilir, sonra bu bileşenler istenilen yapı, geometri ve özellikleri içerecek şekilde kontrol edilen koşullarda birleştirilir.

Doğal Kompozit: Doğal kompozitler doğada oluşan biyolojik yapısal malzemelerdir; bambo, kemik, diş ve kabuklar gibi. En önemli polimerik kompozitlerdir; örneğin odun, lignin matriste selüloz fiberlerin yer aldığı doğal bir kompozittir.

Dolgulu Kompozit: Bir kompozitin mekanik özelliklerinin iyi olması için, organik reçine matris ile inorganik dolgu mad-desi arasında kuvvetli bir bağ bulunması gerekir. Bu bağ dolgu taneciklerin, bir kaplin maddesiyle kaplanmasıyla sağlanır; kaplama, kompozitin kuvvetini artırmanın yanında çözünürlüğünü ve su absorbsiyonunu da azaltır.İnorganik malzeme dolgulu kompozitler, inorganik dolgunun boyut, miktar ve yapısına göre üç grupta toplanabilir: Konvensiyonal, mikrofil ve hibrid kompozitler.

Konvansiyonal Kompozit: Konvensiyonal kompozitlerde dolgu maddelerinin sert ve tanecik boyutunun (~8 μm) büyük olması kompozit yüzeyinin pürüzlü bir yapıda olmasına neden olur. Bu tür bir yüzey, dış etkenlerden kolaylıkla etkilenir ve kirlenir. Kapalı sistemlerde ise, mikrofil ve hibrid kompozitlere kıyasla daha kolay aşınmaya uğrar.

Mikrofil Kompozit: Mikrofil veya ‘parlayabilen’ kompozitler, 1970 sonlarında geliştirilmiştir; düzgün yüzeyli malzemelerdir, diş emayesine benzer parlak yüzeylidir. Mikrofil kompozitler, orta-lama çapları 0.01-0.04 mm aralığında olan inorganik taneciklerle (örneğin, koloidal silika) hazırlanır. Yüzeyinin çok düzgün olması malzemenin dış etkilerle kirlenmesini ve paslanmasını önler. Mikrofil kompozitlerin bazı fiziksel ve mekanik özellikleri, daha az dolgu maddesi içermesi nedeniyle konvensiyonal ve hibrid kompozitlerden biraz düşüktür. Ancak mikrofil kompozitler, klinik yönden aşınmaya çok dayanıklı malzemelerdir.

Hibrid kompozit: Hibrid kompozitler, konvensiyonal kompozitlerin üstün fiziksel ve mekanik özellikleriyle mikrofil kompozitlerin düzgün yüzey oluşumlarını bir araya getirmek için geliştirilmiş kompozit türleridir. Dolgu maddesi genellikle bir mikrofil ve küçük dolgulardır; tanecik bü-yüklüğü ~0.4-1 mm’dir. Fiziksel ve mekanik özellikleri konvensiyonal kompozitlere kıyasla daha yüksektir. Hibrid kompozitler, bir matriste iki veya daha fazla farklı fiber veya takviye içeren kompozitlerdir; hibrid kompozitler, tek tip takviyeli kompozitlere kıyasla çok daha yeterli özelliklere sahiptir. Örneğin, C ve cam fiberlerin polimerik bir reçine matriste biraraya getirildiği sistemler çok yaygındır. Karbon fiberler kuvvetlidir, oldukça serttir ve düşük yoğunlukludur. Cam fiberler karbonun sertliğine sahip değildir. Cam-karbon hibridi kuvvetli ve dayanıklıdır, darbe direnci yüksektir.

Takviyeli Kompozit: Fazlı kompozitler grubunda yer alan takviyeli kompozitler başlıca iki sınıfa ayrılır: Matrise göre (malzeme), ve takviyeye göre (geometri) sınıflandırma.

Partikül Takviyeli Kompozit: Partikül takviyeli kompozitler, takviye malzemenin kuvvetlendirme mekanizmasına göre iki gruba ayrılır: Büyük partikül takviyeli kompozitler ve dispersiyonla-kuvvetlendirilmiş kompozitler.

Büyük partikül takviyeli kompozitlerdeki ‘büyük’ terimi, partikül-matris etkileşimlerinin atomik veya moleküler seviyede olmadığını, mekanik seviyede olduğunu tanımlar. Bu tür kompozitlerin hemen tümünde partikülat faz matristen daha sert ve daha yoğundur, her partikül çevresindeki matris fazın hareketini engeller. Matris, uygulanan yükün bir kısmını partiküllere transfer eder. Takviyenin mekanik davranışları engelleme etkisi matris-partikül arayüzdeki bağlanmanın kuvvetine bağlıdır.

Dispersiyonla-kuvvetlendirilmiş kompozitlerde partiküller çok küçüktür (0.01-0.1 mm). Kompozitin kuvvetlenmesini sağlayan partikül-matris etkileşimi atomik veya moleküler seviyededir.

Uzun Fiber Takviyeli Kompozit: Uzun-fiber takviyeli kompozitler kısa-fiberlerle takviyeli olanlardan daha kuvvetlidir. Uzun-fiber takviyeli kompozitler bir matris ve uzun-fiberler şeklindeki bir takviye fazdan oluşur; uzun-fiberler tek-yönlü, veya çift-yönlü oriyente olabilir.

Kısa Fiber Takviyeli Kompozit: Kısa-fiber takviyeli kompozitler bir matris ile dispers faz olarak kısa-fiberlerin bulunduğu kompozitlerdir; bunlar rastgele, veya istenilen oryantasyonda hazırlanabilir. Tipik örnek olan whiskerler (grafit, SiC, SiN, Al2O3, v.s.), yüksek kristalin yapılarda ve çok kuvveti malzemelerdir.