Kolloidal Sistemin Kararlılığı (stability of colloidal system)

Kolloidal sistemin kararlılığı, partiküllerin agregasyon (birikim) eğilimini engelleyen bir koloidal sistem özelliğidir.

Dispers sistemlerin kararlılığı sorunu, kolloid kimyasında ana problemlerden biridir. Bunun nedeni, çoğu kolloidin termodinamik olarak dengesiz olması ve dispers fazdaki partiküllerin agregasyon eğiliminde olmasıdır. Pekçok dispers sistemin agregasyon hızı düşüktür, bu durumdaki bir kolloidal çözelti uzun süre değişmeden kalır ve böylece kinetik olarak kararlı (metastabil) kabul edilebilir. Kararsız sistemler daha büyük partiküllerin oluşumuna neden olan koagülasyona açıktır.

Kolloidal çözeltilerin kararlılığı çok geniş bir yelpazede değişir, ömrü saniyenin kesirlerinden yüzlerce yıla kadar uzar. Bu durum partiküllerin büyüklüğü ve konsantrasyonu, proses sıcaklığı, elektrolit varlığı gibi pekçok faktöre bağlıdır. Liyofobik sistemlerde elektrolit ilavesi ile koagülasyon hızı keskin bir şekilde artar. Aynı zamanda, liyofobik bir sole liyofilik bir kolloid ilavesi, koagülasyon prosesini yavaşlatabilir ve kinetik olarak kararlı bir kolloidal sistemi oluşturabilir.