Kolloidal Kristal (colloidal crystal)

Koloidal kristal, özellikleri, yalnızca bireysel elementlerin büyüklüğüne değil aynı zamanda karşılıklı düzenlenişine göre belirlenmiş, benzer mikron-altı boyuttaki objelerin mekansal olarak düzenlenmiş sistemidir.

Koloidal sistemlerin çoğu polidisperstir, yani dispers fazın oldukça geniş boyut dağılımı ile karakterize edilirler. Monodispers kolloidal sistemlerde gözlenen kolloidal kristalleşme, polidispers sistemlerde için karakteristik olmayan, benzer şekil, boyut ve etkileşim doğasına sahip parçacıklardan oluşur. Partiküllerin mekânsal olarak periyodik yapılara kendiliğinden düzenlendiği bu proses, atomik veya moleküler kristallerin oluşum prosesine benzer. Prosesteki partikül boyutlarının alt limitini, partiküllerin Brownian hareketinin şiddeti tayin eder; bunların boyutu birkaç nanometredir ve geniş düzenlenmiş yapıların stabilizasyonunu önler. Partikül boyutlarının üst limiti, oluşan yapıdaki kusurların giderilmesini önleyen mikron boyutlu parçacıkların çok düşük hareketliliği tarafından belirlenir.

Kolloidal kristallerin elde edilmesinde temel yöntem, gravite sedimantasyonu, dikey depozisyon, elektroforez, dönen bir substrat üzerinde partikül süspansiyonlarının uygulanması, v.s gibi preoseslerde, kolloidal boyutta mikrokürelerin self-montajıdır. Aynı zamanda, bu kristaller optikte kullanıldığında özellikle önemli olan partikül düzenlemesinin türüne ve ortaya çıkan uzamsal yapının kusursuzluğuna dikkat edilir. Spontan düzenlemenin başlıca türleri yüzey-merkezli kübik paketleme ve altıgen kapalı-paketlemedir. Ancak, özel sentetik yöntemler, özellikle de şablonların (templatlar) kullanılmasıyla, karışım yapılar, gevşek ambalajlamalı yapılar, dokulu kolloidal kristaller, vs. elde edilebilir. Bulk (kütle) kolloidal kristallerle birlikte, kompleks şekiller de dahil olmak üzere çeşitli yüzeylerde iki boyutlu (2D) kristaller (filmler) elde etmek mümkündür.

Fotonik kristaller, uygulamalarına bağlı olarak, özel bir kolloidal kristaller grubunu oluşturur; optik uygulamaların yüksek gereksinimlerini karşılar. Fotonik kristaller, partiküllerin kontrollü self-montajyıla, veya mikro- ve nano elektronik (geleneksel ve modern) teknolojilerle, yüksek hassasiyetle ince film topografyası formasyonuyla oluşturulabilir. Kolloidal kristallerin düzenli por (gözenek) boşluğu, kalsinasyon veya seçici çözünme ile matrisin uzaklaştırılmasıyla diğer bileşenlerle doldurmak için bir şablon olarak kullanılabilir. En iyi bilinen doğal kolloid kristaller opallerdir; bunlarda sıralı silis mikrosferler dizisinin gözenek alanı hidratlı silikon oksit ile doldurulur. Kolloidal kristaller bazı virüslerin konsantre süspansiyonlarında da oluşur.


P(S/PGL2)-OVA mikrokürelerinden kolloidal kristal SEM fotoğrafları
P(S/PGL): poli(sitiren/α-tert-bütoksi-ω-vinilbenzenzil-poliglisidol)