Kolloidal Dispersion (colloidal dispersion)

Kolloidal dispersion (kolloid), dispers bir fazın, en az bir boyutu 1-1000 nm aralığında olan partiküllerinin, damlacıklarının veya kabarcıklarının, diğer bir fazda, genellikle sürekli bir fazda (dispersiyon ortamı) dağıtıldığı bir sistemdir; dispersiyon ortamı, dispers fazdan kompozisyon veya agregasyon hali yönünden farklıdır.

Koloidal sistemler, dispers faz partikül boyutlarının 1 mikronun altında olduğu bir tür dispersiyon sistemdir. Serbest dispers kolloidal sistemlerde, gaz veya sıvıdaki dispers faz partikülleri bağımsızdır; Brownian hareketine serbestçe katılır, dispersiyon ortamını düzgün şekilde doldurur. Örneğin, soller ve aerosoller bu tür sistemlerdir. Brownian hareketi prosesinde ve karıştırma sırasında kolloidal partiküller çarpışır. Çarpışma, partiküllerin adezyonu (koagülasyon) veya füzyonuyla (kaynaşma) partiküllerin büyümesine neden olmazsa, kolloidal sisteme ‘agregat açısndan kararlı’ sistem denir. Ayrıca yapılandırılmış (bağlanmış dispers) sistemler de vardır; bunlar, dispers faz partiküllerinin oluşturduğu düzensiz bir mekansal şebeke (grid) varlığı ile karakterize edilir. Bu tip sistemlerin (öncelikle jeller içerir) mekanik özellikleri, sadece dispersiyon ortamının özellikleriyle değil, dispers fazın partikülleri arasındaki temasların (kontak) sayısı ve özellikleriyle tayin edilir.

Kolloidal sistemler, yeni bir disperd fazın çekirdeklenme merkezlerinin (küçük damlacıklar veya kristaller) büyümesi 10-5-10-4 cm’yi aşmadığı durumlarda, bir substansın homojen bir ortamda (süperdoygun çözelti, buhar, süpersoğutulmuş sıvı) kondensasyonuyla oluşur. Kondensasyon çoğu zaman, zorlukla çözünen bileşikler üreten kimyasal reaksiyonlara eşlik eder. Koloidal sistemlerin elde edilmesinin bir başka yolu kendiliğinden (liyofilik sistemler için) veya zorlamalı (liyofobik sistemler durumunda) dispersiyonlardır. Sıvı, agregatlı stabil liyofobik koloidal sistemlerin varlığı, her zaman yüzeyaktif subastansların (yani stabilizörlerin) dispersiyon ortamında bulunmasından kaynaklanır. Bu substanslar partikül yüzeyinde bir adsorpsiyon-solvat koruyucu tabaka oluşturur ve kısa mesafeli moleküler çekim kuvvetleri etkisi altında partiküllerin koagülasyonunu ve fazlaca yakınlaşmasını önler. Partiküllerin fazlaca yakınlaşması, sıvı dispersiyon ortamının basıncı tarafından engellenebilir; partikül yüzeyleri üzerinde adsorbe edilen benzer-şarjlı iyonların elektrostatik itmesi ile, veya yapısal-mekanik bariyer olarak adlandırılan yüzey koruma tabakasının artmış yapısal viskozitesi ile.

Tablo'da çeşitli kolloidal sistem türleri verilmiştir.



Dispers faz
Dispersiyon ortamı
Kolloid sistem tipi
Örnekler
Sıvı
gaz
sıvı partiküllerin aerosolü
sis, bulanıklık
Katı
gaz
katı partiküllerin aerosolü
duman, toz
Gaz
sıvı
köpük
sabun köpüğü
Sıvı
sıvı
emülsiyon
süt, mayonez
Katı
sıvı
sol, süspansiyon
mürekkep
Gaz
katı
katı köpük
poliüretan
Sıvı
katı
jel
jöle
Katı
katı
katı dispersiyon
yakut, inci