Koherent Saçılma Bölgesi Ortalama Boyutunun Difraksiyonla Tayini (diffraction determination of mean size of coherent scattering regions)

Koherent (uyumlu veya tutarlı) saçılma bölgesi ortalama boyutunun difraksiyonla tayini, küçük partiküllerin ortalama boyutunu belirlemek için kullanılan dolaylı bir metottur; kompakt veya toz nanoyapılı substanslar ve malzemelerde, partikül (grainler) boyutunun küçülmesiyle, X-ışını difraksiyon refleksiyonun (kırınım yansıması) genişlemesine dayanır.

Difraksiyon metodu, incelenen substansın hacmi boyunca partiküllerin (grainler) ortalama boyutunun tahmin edilmesini sağlar; elde edilen değerler, elektron mikroskobu sonuçlarına kıyasla biraz düşüktür.

Difraksiyon yansıma genişlemesinin nedeni sadece küçük partikül boyutu değildir. Yansımanın genişlemesine mikro gevşemeler (mikrostrain) ve kimyasal homojensizlikler (heterojen numuneler) de yolaçabilir. Küçük grain boyutu, strain ve heterojenlikten kaynaklanan genişlemenin değerleri, sırasıyla, sec(q) (veya 1/cos.q), tg(q) ve sin2(q)/cos(q) ile orantılıdır; q, difraksiyon açısıdır. Farklı açısal bağımlılık nedeniyle, üç genişleme türü birbirinden ayırdedilebilir.

Kırınım yansıması profili, ‘yarı maksimumda tam genişlik, FWHM’ ile karakterize edilir. Yansıma profinin en iyi açıklaması, Lorentz ve Gauss fonksiyonlarının bir süperpozisyonu olan pseudo-Voigt fonksiyonu ile tanımlanır. Gerçek bir deneyde, difraktometenin sınırlı rezolusyonu nedeniyle, yansıma genişliği enstrüman genişliğinden daha küçük olamaz. Bu, yansıma genişlemesi b'nin enstrüman genişliğine, yani difraktometre rezolusyon fonksiyonu FWHMR'ye göre, aşağıdaki gibi belirlenmesi gerektiği anlamına gelir:

b = [(FWHMeksp)2 - (FWHMR)2]1/2

Yansıma genişleme değerlerinden tutarlı saçılma bölgeleri (partikül boyutu) ortalama boyutu, mikrostrain ve homojensizliği tayinde, genellikle aşağıda yol izlenir:

1. Referans maddenin X-ışını difraksiyon paterni ölçülür ve difraktometrenin rezolusyon fonksiyonunu tayin edilir.

2. Substansın X-ışını difraksiyon paterni ölçülür ve yansıma genişliği tayin edilir.

3. Difraksiyon açısının fonksiyonu olarak substansın yansıma genişlemesi tayin edilir.

4. Substansın partikül boyutu, mikrostrain ve homojensizliğinin genişlemeye olan etkisi belirlenir.

5. Uyumlu saçılma bölgelerinin (partiküller, grainler) ortalama boyutu, mikrostrain ve homojensizlik değerleri tahmin edilir.