Klorofil (chlorophyll)

Klorofil (Chl), fotosentez için hayati önem taşıyan, hemen hemen tüm bitkiler, yosunlar ve siyanobakterilerde bulunan yeşil bir pigmenttir.

Klorofiin temeli, merkezde dört pirrol halkası ve Mg+2 iyonu bulunan bir makroçevrimdir (C55H72O5N4Mg). Yan zincirler, çeşitli uzunluklarda ve doygunlukta hidrokarbon radikalleri ve oksijen içeren fonksiyonel grupları içerir. Yan zincir tipleri farklı beş çeşit klorofil vardır; a, b, c1, c2, d. Bitkilerde, sadece uzun bir hidrokarbon fitil-tipi zincire sahip klorofil a ve b bulunur.

Klorofil tamamen bir konjuge tetrapirrol sistemi (18 p-elektronlar) içerir ve bu nedenle görünür aralıktaki ışığı absorplar. Klorofil a'nın absorpsiyon maksimumu, mavi ve sarı ışık spektrumlarında bulunur. Bu renklerin kombinasyonu, taze yaprakların tipik yeşil rengini verir.

Klorofil, yeşil bitkilerin fotosentetik ışık tutma aygıtlarının (antenler) ana yapısal birimi olup, protein çevreden yüzlerce pigment içeren nanoboyutlu supramoleküler komplekslerdir. Klorofilin ana siyonu ışığı absorbe etmek, ışık enerjisini elektronik bir moleküle dönüştürmek ve van der Waals (dipol-dipol) etkileşimleri ile onu komşu moleküllere geçirmektir. Klorofil zinciri, elektron enerjisini fotosentetik reaksiyon merkezine iletir ve burada yük ayırımı ve sonra redoks reaksiyonları için kullanılır. Klorofiller aynı zamanda, yeşil bitkilerin reaksiyon merkezlerinde bulunurlar; burada birincil elektron vericisi fonksiyonundadır.

Bitkilerde klorofiller fotosentetik membranlarda antenlerin ve reaksiyon merkezlerinin bir parçası olarak bulunurlar; mekansal olarak fitil-tipi yan zincirlerle Mg+2 iyonu ve polipeptit protein zincirleri arasında oluşan ek iyon kompleksleri ile belirli yerlerde sabitlenirler.

Mor ve yeşil bakterilerde bakterioklorofil, klorofil işlevlerini yerine getirir; bunlar, klorofilden farklı olarak kısmen hidrojenlenmiş bir veya iki pirol halkasına sahiptir. Bundan dolayı bakteriyoklorofiller, klorofillerden daha uzun dalga boyundaki (ve daha düşük enerjili) ışığı absorbe ederler.



Şekil-1: a ve b tip klorofillerin yapısal formülü



Şekil-2: Klorofil a b, ve klorofil b’nin absorpsiyon spektrumu