Klatrat (clathrate)

Klatrat, bir türe ait moleküllerin (konuklar) başka türdeki moleküllerin (konaklar) oluşturduğu oyukların (kavite) içine alındığı bir bileşiktir.

Klatratlar, konakçı bileşiğin özelliklerine bağlı olarak iki geniş sınıfa ayrılır. Moleküler klatratlar moleküliçi oyuklarla konaklar tarafından oluşturulur (Şekil a); bu tür klatratlar hem bir çözeltide hem de kristal halinde olabilir. Eğer "konakçı" sadece moleküllerarası veya kristal boşluklar oluşturabilirse, sadece sadece katı halde kararlı olan latis (örgü, kafes) klatratları üretebilir (Şekil b).

Tüm klatratlarda konaklar ve konuklar arasında  zayıf moleküllerarası bağlar (van der Waals veya hidrojen) oluşur. Klatratlar stoikometrik olmayan bileşiklerdir, bunlarda konuk ve konak moleküllerinin sayıları arasındaki oran bir tam sayı olmak zorunda değildir, örneğin Cl2.5.75 H2O gibi.

Bir latis klatrata önemli bir örnek, metan hidrattır; metan molekülleri,.buzun kristal latisi oyuklarında fiziksel olarak tutulmuştur (kapanlanmıştır). Bu bileşik doğada yaygın olarak bulunur; okyanus tabandaki benzer metan rezervleri, bu gazın serbest haldeki rezervlerinden önemli derecede yüksektir.

Klatratların oluşumu, kromatografide, çok toksik maddelerin ve gazların depolanmasında, deniz suyu tuzunun arıtılmasında ve benzer özelliklere sahip fakat molekül geometrileri farklı olan bileşiklerin ayrılmasında (ör. cis-trans hidrokarbonlar) kullanılır. Günümüzde hidrojen biriktirme ve depolama için su bazlı klatratlar ve metal framelerin uygulanma olanakları üzerinde yoğunlaşan çalışmalar vardır.



Şekil: (a) Siklodekstrin rotaksan bileşiği (bir moleküler klatrat), (b) metanhidrat (bir latis klatrat)