Kimyasal Buhar Depozisyon, Lazer Destekli (laser-assisted chemical vapor deposition)

Lazer destekli kimyasal buhar depozisyon (LCVD), yarı iletkenlerin, metallerin ve dielektriklerin çeşitli substratlar üzerinde çökelmesini sağlayan bir metottur.

Klasik kimyasal buhar depozisupn metoduna kıyasla, lazer destekli kimyasal buhar depozisyon, birkaç mikrometre mekansal çözünürlüğe sahip, substratta daha düşük termal yük, maske imalatı ve izleyen litografik işleme adımlarına ihtiyaç duymayan seçicilik gibi yönlerden daha tercih edilen bir depozisyon yöntemidir. Ayrıca, substrat üzerindeki lazer gücü ile indüklenen sıcaklık, biriken katman morfolojisinin hızlı bir şekilde (saniyenin kesirleri) kontrol edilmesini sağlar.

LCVD yöntemi, kimya billimi, lazer teknikleri ve optik yöntemlerin bir kombinasyonudur; prosesin başarısı, bu farklı alanların tümünün doğru bir şekilde birleştirilmesiyle sağlanır.

LCVD, geleneksel CVD prosesleriyle gerçekleştirilmesi zor veya imkansız olan düzlemsel ve düzlemsel olmayan yapıların üretimini mümkün kılar. Kimyasal reaksiyonun lazer demeti tarafından nasıl yönlendirildiği ile ilgili olarak LCVD iki temel mekanizma ile gerçekleşir; pirolitik ve fotolitik depozisyon.

Pirolitik LCVD'de öncül buhardaki moleküller lazer fotonlarını absorbe etmez, ancak odaklanan lazer spotundaki substratın yerel(lokal) olarak ısıtılması kimyasal reaksiyonu termal olarak başlatır.

Fotolitik LCVD'de lazer demetinin fotonları direkt olarak gaz molekülleri tarafından absorbe edilir ve kimyasal bağlar kırılır. Fotoliz, öncül ve foton enerjisinin seçimine bağlı olarak, tek-foton veya çoklu-foton prosesiyle gerçekleşir.

Şekilde, karbon nanotüpleri (CNT) için lazer destekli büyümenin genel bir şeması ve birkaç çeşitlemesi gösterilmiştir. CNT sentezi için gerekli termal enerjiyi sağlayan lazer kaynağı substrat üzerine, üst taraftan veya alt taraftan yönlendirilebilir. Katalizör öncüller gaz fazla verilir, ancak substrat da katalizör içerebilir. Proses birkaç sensörle (prometre, Raman, v.s.) izlenebilir. Lazer destekli sentezde nanotüp büyümesi için üç ana unsur, katalizör ve substrat, gaz, ve termal enerjidir. Ayrıca, lazer kaynağının etkisi (dalga boyu, güç ve lazer tipi) de büyüme kinetiğini etkileyebilir.




Lazer destekli kimyasal buhar depozisyon için genel bir düzenek