Kimyasal Buhar Depozisyon (chemical vapour deposition)

Kimyasal buhar depozisyon (CVD), ince filmlerin ve tozların yüksek sıcaklık dekompozisyon reaksiyonlarıyla; ve/veya gaz öncüllerin bir substrat üzerinde (ince filmler) veya bir reaktörde (tozlar) etkileşim reaksiyonlarıyla elde edilebildiği prosesleridir.

Kimyasal reaksiyonların nasıl başlatıldığı ve proses koşullarına (basınç, substrat bölgesine buhar transportasyon, v.s.gibi) bağlı olarak çok çeşitli CVD metodu vardır. Kural olarak, kullanılan öncüller, düşük sıcaklıklarda (100-400 0C, metal klorürler, organometalik kompleksler) yeteri kadar yüksek buhar basıncı olan bileşiklerdir. Bu metotla yüksek kaliteli filmler üretmenin esas şartı, gaz hızı ve öncül buharlaşma hızı kontrolünde yüksek doğruluktur.

Kimyasal buhar depozisyon (biriktirme, veya çöktürme), çok eğimli şekiller de dahil olmak üzere, karmaşık yüzeylerde çeşitli yapılarda kaplamaların yapılmasını sağlayan yöntemdir (tek-kristal, epitaksiyel, amorf, polikristalin). Hacim yoğunlaşmasında kimyasal buhar depozisyon yöntemi, çeşitli bileşiklerin zayıf-agregatlı nanotozları imal etmek için oldukça etkilidir.