Kimyasal Akım Kaynağı (chemical current source)

Kimyasal akım kaynağı, redoks reaksiyonu kimyasal enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürüldüğü bir cihazdır.

Çalışma özelliklerine ve elektrokimyasal sisteme (elektrotlar ve elektrolit) bağlı olarak, kimyasal akım kaynakları (CCS) iki grup altında toplanabilir,

·         Primer kaynaklar (şarj edilemez, galvanik hücreler); tamamen boşaldıktan sonra kullanılamaz
·         Sekonder kaynaklar (şarj edilebilir, bataryalar); boşaldığında, dış bir kaynaktan akım verilerek şarj edilebilir

Böyle bir gruplama tam doğru olarak kabul edilmeyebilir; çünkü, kısmen şarj edilebilen bazı galvanik hücreler de vardır.

Kimyasal akım kaynaklarında, bir elektrotlitle temas halinde oan iki elektrot bulunur; katot (bir antiaksidan ile) ve anot (bir indirgen madde ile). Meydana gelen elektrod potansiyel farkı, redoks reaksiyonlarının serbest enerjisine eşit bir elektromotor kuvvettir. Kimyasal akım kaynaklarının çalışması, kapalı harici devre ile mekansal olarak ayrılmış proseslere dayanır; Indirgeyici madde katodda oksitlenir ve ortaya çıkan serbest elektronlar, dış devrede anoda hareket ederek, oksidanın indirgeme (redüksiyon) reaksiyonuna katılarak dşarj (boşaltım) akımı oluştururlar. günümüzde çok farklı kimyasal akım kaynakları (CCS) bulunmaktadır; lityum-iyon (Li-iyon), lityum-polimer (Li-pol), nikel metal hidrit (Ni-MH), nikel-kadmiyum (Ni-Cd), kurşun-asit, hava-metal v.s. En önemli kimyasal akım kaynakları, yakıt hücreleridir (elektrokimyasal jeneratörler).



Li-iyon kimyasal akım kaynağı dizaynı; pozitif elektrot LiMO2, negatif elektrot grafittir (örneğin, LiCoO2 ‘nin tipik spesifik elektrik kapasitesi 130–150 miliamper.saat/gram)