Katalizleme, Katalizör (catalysis, catalyst)

Katalizleme, reaktifler veya ara maddeler ile ara kimyasal etkileşime giren substanslar (katalizörler) nedeniyle bir kimyasal reaksiyonun hızlandırılmasıdır, etkileşimlerin her çevriminden sonra substans, orijinal kimyasal bileşimine geri döner.

Genel bir katalizleme teorisi mevcut değildir, ancak bazı katalizleme yasaları tanımlanmıştır. Pratik katalizleme malzemesine dayanan temel genellemelere göre; (1) bir katalizör, kimyasal dengeyi kaydırmaz, yani doğrudan ve ters reaksiyonları eşit derecede hızlandırır, (2) aramaddeler reaktifler ve katalizör arasında oluşur, (3) bir katalizör varlığı reaksiyonun aktivasyon enerjisini düşürür.

Katalitik prosesler reaksiyon mekanizmasına göre, redoks, asit-baz ve metal kompleksleri ile katalizleme olarak sınıflandırılabilir. Redoks katalizleme reaksiyonlarına örnek olarak oksitlenme, indirgenme, hidrojenasyon, dehidrojenasyon reaksiyonları gösterilebilir. Tipik asit-baz katalizleme reaksiyonları kraking, hidrasyon, dehidrasyon, izomerizasyon ve organik substansların kondensasyonudur. Olefinlerin polimerizasyonu, hidro-formilasyon gibi reaksiyonlar metal kompleksleri ile katalizlemeye örneklerdir.

Katalizör, elementer adımların tekrarlanan çevrimlerle, reaktiflerin reaksiyon ürünlerine dönüşmesini hızlandıran substans veya malzemedir; katalizör her çevrim sonunda orijinal durumuna döner.

Katalizörler iki grup altında toplanabilir,

·         Homojen katalizörler; reaktiflerle faz içinde bulunan katalizörlerdir (örneğin, asitler ve bazlar, metal kompleksleri v.s.)
·         Heterojen katalizörler; reaktiflerden bir arayüz ile ayrılan katalizörlerdir (örneğin, metaller, metal oksitler, v.s.). Arayüzde, biyolojik katalizörler (enzimler) de dahil olmak üzere kolloidal veya polimerik partikülleriı içeren mikroheterojen katalizörler bulunur.

Katalizörlerin temel özellikleri, aktiviteleri ve seçicilikleridir; ayrıca, ısı direnci, mekanik kuvvet (heterojen sistemler için), kararlılık, katalizör zehirlerine ve diğer parametrelere dirençli olmalarıdır.
Bir katalizör, bir kimyasal reaksiyon için daha düşük aktivasyon enerjisine sahip olan farklı bir enerji yoluna izin verir (Şekil-2).



Şekil-1: katalitik çevrim



Şekil-2: Tipik bir katalizör-enerji diyagramı


GERİ
GERİ (kimya anasayfa)