Karbon Nanotüplerin Üretim Metotları (manufacturing methods of carbon nanotubes)

Karbon nanotüplerin üretim metotları birkaç çeşittir. Orijinal olarak, ark-deşarj tekniği kullanılarak üretilmişlerdir; fulleren sentezine benzer şekilde ypılan prosesle SWCNT’ler ve MWCNT’lerin karışımları elde edilmiştir. Daha sonra, katalizör olarak metal partiküllerin (kobalt, nikel) bulunduğu, grafitin lazes ablasyona (katı bir yüzeyden ışınla veya gaz akımıyla malzeme uzaklaştırma) dayanan bir teknik önerilmiştir. Bu teknikle, kontrol edilebilir çaplarda ve yüksek verimlerle, özellikle tek-duvarlı nanotüpler üretilebilmiştir.

Son zamanlarda, buhar depozisyona (çöktürme) dayanan teknikler, ticari açıdan en uygun yöntemler olarak popülerlik kazanmaktadır. Bu teknikler, karbon içeren eden gazların (karbon monoksit, düşük hidrokarbonlar ve alkoller veya daha karmaşık moleküller) termal bozunmasına dayanır; prosesler, metal nanopartiküllerinin katalitik etkisi üzerinden yürütülür ve bu da katalizör-bağlantılı ucundan nanotüplerin büyümesini sağlar.

Plazma güçlendirilmiş depozisyon tekniğinde, nanotüplerin büyümesinin yönü, elektrik alanı manipüle edilerek kontrol edilebilir. Buhar depozisyon teknikleri, kalınlığı (dizi yüksekliği) birkaç milimetreye kadar olan yoğun doğrusal nanotüp dizileri üretmek için kullanılır ve oluşan nanotüplerin türünü kontrol etmeyi mümkün kılar.



Karbon nanotüp sentezi için kullanılan yöntemlerin şematik tanımları; (a) ark deşarjı, (b) kimyasal buhar depozisyon, (c) Lazer ablasyon, (d) hidrokarbon alev