Karbon Fiberler (carbon fibres)

Karbon fiberler, karbondan oluşan yapısal fiber ailesidir; üretim metotları, mikroyapı, mekanik özellikler ve uygulamalar arasında farklılık gösterirler.

Modern karbon fiber endüstrisinin temeli, 1960'ların başında İngiltere'de ilk karbon fiberleri üreten Watt, Johnson ve Phillips tarafından atıldı. Bunlar, görünürde, yapısal bir malzeme olarak tasarlanan ilk nanoyapılı objelerdi. Karbon fiber yapının tipik boyutları, bu tür liflerinfiberlerin yüksek mekanik özelliklerini belirleyen onlarca ve yüzlerce nanometre aralığı içindedir.

Karbon fiberlerin çoğu, üç öncül tipten elde edilir: poliakrilonitril (PAN), mezofaz zift ve selüloz. Bu öncüllerden fiber fiber üretim prosesi nispeten düşük sıcaklıkta öncüllerin stabilizasyonu, karbonizasyon (1000-2000 0C) ve grafitizasyon (2400-3000 0C) gibi temel adımları içerir. (Karbon terimi çoğu zaman grafit yerine de kullanılır, ancak karbon ve grafit fiberler birbirlerinden farklıdır. En önemli farklılık elde edilme aşamasında uygulanan sıcaklıktır.)

Mekanik özelliklerine göre karbon fiberler geleneksel olarak, yüksek kuvvetli fiberler (4.0-4.4 GPa veya daha yüksek), yüksek modüllü fiberler (400 GPa'nın üstünde) ve orta derecede modüllü fiberler (250- 400 GPa) olarak sınıflandırılır. Karbon fiberlerin üretiminde önemli işlemlerden biri çekmedir. Çekmeyle kristalit düzlemleri fiber ekseni boyunca yönlendirilir; bu, yüksek modüllü fiberlerin üretimini sağlar. Fiber tipine bağlı olarak çekme işlemi, prosesin farklı aşamalarında yapılır. Örneğin, PAN (poliakrilonitril) fiberler için fiberlerin hazırlık aşamasında yapılırken, diğer tiplerde karbonizasyon ve grafitizasyon aşamalarında yapılır.

Karbon fiberler aşağıdaki formlarda üretilir ve kullanılır:

·         Sürekli fiberler: ince (24 K’e kadar) veya kalın (K’e kadar) strandlar (strand, tek bir fiber, filament, veya monofilamenttir)
·         Karbon fiber fabrik
·         Kağıt veya kısa fiberlerden yapılan matlar

Karbon fiberler öncelikle, mekanik özelliklerinin en iyi şekilde sergilendiği takviyeli plastiklerde kullanılır. Karbon fiber takviyeli plastikler, uçak ve uzay araçlarının yapısal elemanlarında, spor ürünlerinde, yüksek kuvvet ve yüksek elastik modülünün ve düşük yoğunluğun çok önemli olduğu köprülerin ve diğer alanların yapılarında kullanılır. Bu tür fiberlerin ikinci önemli uygulaması, roket teknolojisinde kullanılan karbon-karbon kompozitlerdir (katı-itici motorların nozul elementleri, savaş başlıklarının termal koruması ve uzay mekiklerinin en çok ısıtılmış elemanları, çalışırken büyük miktarda kinetik enerjiyi absorblayan frenleme cihazları).

Yüksek mekanik özelliklerine ek olarak, karbon fiberleri değerli fiziksel ve kimyasal özelliklere sahiptir. Termal ve kimyasal kararlılıkları yüksektir; oksijensiz ortamda 1600-2000 0C sıcaklığa mekanik özellikleri hemen hemen değişmeden kalır. Bu özelliği ile karbon fiberler, ısı-koruyucu kompozitlerin önemli bir bieşenidir. Kimyasal kararlılıkları yüksek olduğundan, agresif ortamların filtrasyonunda, gaz saflaştırmada ve koruyucu giysilerin üretimi gibi uygulamalarda kullanılmaya uygundur. Isı işlemleme koşullarının değiştirilmesiyle farklı fiziksel özelliklerde (spesifik hacim, elektrik direnci 10-3 - 106 ohm·cm) karbon fiberler elde edilebilir, ve çeşitli amaçlar için tasarlanmış elektrikli ısıtma elementleri gibi amaçlarla kullanılabilir (giysi imalatı, yerden ısıtma, boru hatları ısıtması).

Karbonize edilmiş karbon fiberlerin yüksek sıcaklıklarda su buharı ile işlelmlenmesi, etkin sorbent gibi davranan geniş yüzeyli (1000 m2/g'ye kadar) malzemelerin üretimini sağlar. Karbon fiberlere katalizörlerin uygulanmasıyla, geliştirilmiş bir yüzeye sahip etkili katalitik sistemler yapılabilir.



(a) Tipik karbon fiber formları, (b) C-C kompozit 4D fiber mimarisi