Kapsid (capsid)

Kapsid, bir virüsün protein kabuğudur, bir veya daha fazla proteinin geometrik olarak düzenlenmiş bir yapıya self-montajıyla oluşur.

Bir kapsid, bir ya da iki tabaka halinde düzenlenmiş bireysel protein altbirimlerden (kapsomerler) oluşur; simetrisi kübik veya sarmal olabilir. Kapsidin ana fonksiyonları viral genomun korunması, hücreye virion (yapısal olarak olgun enfeksiyoz partikül) adsorpsiyonu ve bunun hücre reseptörleri ile etkileşim yoluyla hücrenin içine penetrasyonunu sağlamaktır. Simetri, genom paketlemesi için gerekli olan çok sayıda kapsomer içeren oldukça kompakt bir kapsid yapısını destekler. Bir kapsid oluşumu kristalleşme prosesine benzer ve self-montaj ilkesine dayanır. Kapsomer sayısı her bir türe özgüdür ve virionların boyut ve morfolojisine bağlıdır. Self-montaj prosedürü, doğal virüs partiküllerinin, bir viral kapsid ve bir heterolog nükleik asitten oluşan partiküllerin ve nükleik asitler içermeyen virüs benzeri partiküllerin elde edilmesini sağlar.

Simetrik olarak düzenlenmiş viral partiküller veya viral protein kabuğunun self-montaj (tekrar polimerleşmiş) proteinleri, çeşitli biyo-inorganik malzemenin oluşturulması için iskele (scaffolds) olarak kullanılabilir; nanotüpler, nano elektrodlar, nanokonteynerler. Bazı metaller (altın, platin) veya metal içeren bileşikler (gümüş, altın, platin’nin klorürleri, demir oksit, kadmiyum ve kükürt sülfürler), bir kapsidin yüzeyindeki viral kabuk proteinlere veya iç boşluğuna bağlanabilir. Altın veya platin ile metalize edilmiş kapsidler nanodevrelerin geliştirilmesinde (nanoteller, nanoelektrodlar, nano-optikproblar, v.s.) kullanılmaktadır.

Virüslerin kristaller oluşturma kabiliyeti aynı zamanda üç-boyutlu uzun ömürlü nanoyapılar elde etmek için de kullanılır. Virüsler, kristalin halde partiküler mimarinin tam simetrik poröz yapılarını oluştururlar. Bu boşluklar ve kanallar, soy metallerin üç-boyutlu nanokompozitlerini üretmek için kullanılabilir.

Kapsid proteinin modifikasyonu, veya diğer virüs, bakteri veya özel ligandların yapısal bileşenleri ile değiştirilmesiyle, rekombinant viral nanopartiküller (RVN) yaratılabilir. RVN protein kabuğunun kimyasal modifikasyonu, RVN kabuğu proteinlerine karşı bağışıklık tepkisini azaltır ve böylece konakçının bağışıklık hücrelerinden RVN korumasını arttırmaya yardımcı olur. Böylece, konakçıdaki RVN sirkülasyonu uzatılabilir, RVN'lerin dozu toksik etkileri azaltarak düşürülebilir. Bu tür RVN'ler, ilaçların, terapötik nanopartiküllerin ve gen tedavisinin bileşenlerini hedef hücrelere hedefli iletmeinde kullanılabilir.



Şekil: (a) Bir sitomegalovirüs şeması, (b) bir edenovirüsün eksohedral kapsidi