Isı Değiştiriciler, Soğutucular (heat exchangers, coolers)

a. Isıtma Operasyonları

Endüstriyel cihazlarda ısı enerjisi çeşitli yöntemlerle transfer edilir; elektrikli ısıtıcılarda kondüksiyonla; ısı değiştiriciler, kaynatma kazanları ve kondenserlerde kondüksiyon-konveksiyonla; fırınlar ve radyant-ısılı kurutucularda radyasyonla; diğer bazı özel yöntemlerle.

Proses ısıtıcıları ve ısı değiştiriciler hammaddeyi, distilasyon kulelerinde ve rafineri proseslerinde reaksiyon sıcaklığına gelinceye kadar ısıtırlar (ön ısıtma). Isı değiştiriciler ya buhar (steam) veya sıcak hidrokarbon kullanır; bunlar prosesin diğer bazı bölümlerinden transfer edilir. Isıtıcılar, genellikle özel proses operasyonları için dizayn edilirler; çoğu silindirik (dikey) veya kutu (box)-tip dizaynlardır.

Proses ünitelerine gerekli ısının büyük kısmı alevli ısıtıcılardan sağlanır; bunlarda kullanılan yakıtlar rafineri gazları, doğal gaz, distilat ve kalıntı yağlardır. Alevli ısıtıcılar hampetrol ve reformer ön ısıtıcılarında, koklaştırıcı ısıtıcılarında ve büyük-kolon reboilerlerinde bulunur.

Isı değiştirici, enerjinin bir akışkandan katı bir yüzey aracılığıyla diğer bir akışkana transfer edildiği bir ekipmandır; örneğin, ön ısıtıcılar, buhar kazanları ve kondenserler gibi.



Şekil-1: Tek geçişli 1-1 karşı akımlı ısı değiştirici; A: bafıllar (perdeler), B: tüpler, C: kılavuz çubukları, D: tüp tutucular (aynalar), E: ayırıcı tüpler



Şekil-2: Paralel-karşı akımlı ısı değiştirici



Şekil-3: İki geçişli yüzer kafalı kondenser


Isı Değiştiriciler

Tüpler ve Tüp Aynaları: Tüpler çeşitli metallerden yapılır, standart BWG numaraları ile tanımlanır; tüpün et (duvar) kalınlığı ve çapı belirtilir.

Kovan ve Bafıllar: Kovan çapları standarttır. 23 in (58.4 cm) ve daha küçük kovanların çapları ATSM boru standartlarına uygundur. Bafıllar (perdeler), gövde içerisine yerleştirilirler, gövde tarafından geçen akışkanın gövde içerisinde daha uzun kalmasını sağlar.

U Tüp Demetli Isı Değiştiriciler: Tek bir aynaya bağlı olduklarından sıcaklık değişikliğinin etkisi ile demetin uzaması bir sakınca meydana getirmez. Bu nedenle tüp tarafı ile gövde tarafı arasında büyük sıcaklık farklarına müsaade edilir.

Tek-Geçişli 1-1 Isı Değiştirici: Basit çift borulu ısı değiştiricilerde tüp sayısı az olduğundan istenilen akış hızlarına ulaşılamaz. Kovan-tüp konstrüksiyon için bir kaç tane çift-borulu değiştirici kullanıldığında ise, dış tüpler için gerekli metalin ağırlığı çok fazla olur.

1-2 Paralel-Karşı Akımlı Isı Değiştirici: Çok geçişli ısı değiştiricilerde tüp-tarafı geçişleri çift sayılıdır. Kovan tarafı tek-geçişli veya çok-geçişli olabilir.

2–4 Isı Değiştiriciler: 1-2 Isı değiştiricide, paralel akış olduğundan, bir akışkanın çıkış sıcaklığı, diğer akışkanın giriş sıcaklığına fazla yakınlaşamaz; yani, 1-2 tipindeki değiştiricilerde, geri-kazanılan ısı düşüktür.


b. Soğutma Operasyonları

Bazı proseslerden ısının uzaklaştırılması gerekir; bunun için hava, su değiştiriciler, fanlar, gaz ve sıvı soğutucular ve tepe kondenserleri kullanılır, veya diğer sistemlere transfer edilir. Bir veya daha fazla proses ünitesine servis verebilen mekanik buhar-sıkıştırma soğutma sisteminde, bir buharlaştırıcı, kompresör, soğutucu, kontrol mekanizmaları ve bağlantı boruları bulunur. Çok kullanılan soğutucular su, alkol/su karışımları veya çeşitli glikol çözeltileridir.

Kondenserler(Yoğunlaştırıcılar)

Buharları, iç ısılarını uzaklaştırarak yoğunlaştırmada kullanılan özel ısı transfer cihazlarına kondenser denilmektedir. Bir kondenser, işlem sırasında soğutucusunun sıcaklığı yükseldiğinden, aynı zamanda bir ısıtıcı gibi de davranır.

Fakat yoğunlaştırıcı etkisi önemli olduğundan, kondenser adı uygun bulunmuştur. Kondenserler iki gruba ayrılır:

  1. kovan-ve-tüp kondenserler; yoğunlaşan buhar ve soğutucu, düz bir ısı transfer yüzeyi ile ayrılır,
  2. kontaklı (ilişkili)-kondenserler; soğutucu ve buhar (ikisi de sudur), fiziksel olarak karışık haldedir, fakat kondenseri tek bir akım olarak terk ederler.

Sağlık ve Güvenlik

Sağlık: Sistemler kapalı olduğundan normal çalışma koşullarında maddelerle temas olasılığı çok azdır. Yakıt, proses operasyonu ve ünitenin dizaynına bağlı olarak hidrojen sülfür, karbon monoksit, hidrokarbonlar, buhar kazanı besleme suyu, tortu ve su işlemleme kimyasal maddeleriyle temas potansiyeli vardır. Kazan buharlarında fenolik bileşikler olabileceğinden cilde temasından kaçınılmalıdır. Güvenli çalışma eğitimleri verilmeli ve/veya, kimyasal maddelerle çalışılırken ve gürültü, radyant ısı, aşırı ısınmış buhar, sıcak hidrokarbondan korunma, örnek alma, kontrol etme, bakım, genel duruş gibi hallerde, uygun personel koruyucu ekipmanların gereği anlatılmalıdır,

Güvenlik: Isıtıcı tüplerden, başlıklar takılıp çıkarılmadan önce tüm basınçlar kaldırılmalıdır. Isı değiştirici boru sistemlerinde, sıvıyla doluyken bloke olmaması için basıncın uygun bir yöntemle giderilmesine hazırlıklı olunmalıdır. Kontrol sistemleri yeteli olmazsa ısı değiştiricinin her iki tarafında da sıcaklık ve basınç dalgalanmaları olur. Isı değiştirici tüplerinin yetersizleşmesi ve proses basıncının ısıtıcı basıncından büyük olması durumunda ürün alt akımla ısıtıcı içine girer.
Proses basıncı ısıtıcı basıncından daha düşükse ısıtıcıda bulunan sıvı (akım)  proses akışkanına karışır. Sıvı veya gaz soğutucularda sirkülasyon yeterli değilse, artan ürün sıcaklığı alt akım (downstream) operasyonlarını etkileyeceğinden basınç düşürmelidir.

Yangın Önleme ve Korunma: Fırınlarda yakıt olarak hafif hidrokarbonlar kullanıldığında patlama tehlikesine karşı su buharı pörcü ile veya uygun bir yöntemle yanmayan hidrokarbon buharları ortamdan sürüklenerek uzaklaştırılır. Her ünite için özel start-up (devreye alma) veya acil durum işlemlerine gereksinim vardır. Eğer fanlarda (fin-fan) alevlenme olursa, aşırı ısınma nedeniyle fanlar bozulur. Bir ısı değiştiriciden veya soğutucudan herhangi bir delik olması durumunda alevlenebilir ürün kaçağı yangına sebep olur.