İnvers Fotoelektron Spektroskopisi (inverse photoelectron spectroscopy)

İnvers (ters) fotoelektron spektroskopisi (IPES), katı bir yüzeyin elektronik durumlarının yapısını analiz etmek için kullanılan bir elektron spektroskopisi metodudur.

IPES, yüzeylerin, ince filmlerin ve adsorbatların işgal edilmemiş elektronik yapısını incelemek için kullanılan bir yüzey bilim tekniğidir. Bir elektron demeti (<20 eV), numuneye yönlendirildiğinde elektronlar, işgal edilmemiş elektronik durumlarla çiftleşir ve düşük geçişli boş durumlara dönüşür. Dekay prosesinde gelen elektronlarının düşük enerjisinden dolayı penetrasyon derinliği sadece birkaç atomik tabakadır; bu da ters fotemisyonun özellikle yüzey hassas bir teknik haline gelmesine neden olur. Ters fotomisyon, elektronik durumları sistemin Fermi seviyesinin üstünde saptadığından, fotoemisyon spektroskopisi için tamamlayıcı bir tekniktir.

Ters fotoemisyon (Şekil a) işleminde, eU enerjisine sahip bir elektron katı bir yüzeye düşer ve E1 = eU uyarılmış durumu işgal eder,daha sonra işgal edilmemiş olan alttaki E2 durumuna geçer. Bu proseste salınan enerji, fotonlar vasıtasıyla uzaklaştırılır.

ħ w = E1 - E2.

İşgal edilmemiş durumların spektrumunu kaydetmek için iki yöntem vardır:

·         Brincil elektronların enerjisinin değişken olduğu sabit enerjili fotonların verimi ölçülen bir değer olan izokromat spektroskopisi (Şekil b);
·         Birincil elektronların enerjisinin sabit bir değere sahip olduğu ve emitlenen fotonların spektrumu kaydedilen (Şekil c) Bremsstrahlen spektroskopisi.

Bir katı cismin yüzey tabakasındaki işgal edilmemiş elektronik durumların dağılım yasasını E(k) belirlemek için, ayarlanabilir bir foton dedektör kullanarak olaylı elektronların ve fotonların demet yönünün değiştirilmesiyle elde edilebilen, yeterince yüksek bir açısal çözünürlüğe ihtiyaç duyulur.


Şekil: (a) İnvers fotoemisyon prosesi, (b) izokromatik spektrum, (c) deselerasyon radyasyon spektrumu, şematik